Hormonegyensúly – a bőrproblémák háttere

Vedd kezedbe az egészséged!

Hormonegyensúly - a bőrproblémák háttereA hormonrendszer nagyobb hatást gyakorol a bőrünkre, mint azt gondolnánk. A legtöbb makacs bőrprobléma esetén felmerül a hormonháztartás egyensúlyvesztése is, mint kiváltó tényező. De hogyan tudunk tenni az egészségünkért és a szép bőrért?

Olvasási idő: 5 perc

 

Kezdem egy rossz hírrel, aztán csupa pozitív dologgal fogom folytatni. Essünk túl rajta, gyorsan az elején:

A hormonális egyensúlytalanság képes drasztikusan (negatívan) befolyásolni a bőrünk állapotát, olyannyira, hogy ilyenkor kozmetikumokkal csupán tüneti kezelést, és szintentartást  tudunk végezni.

Mikor gyanakodhatunk hormonproblémákra?

 • ha a bőrünk foltosodásra különösen hajlamos,
 • vagy májfoltjaink lettek,
 • esetleg rosaceával küzdünk,
 • nem múló gyulladt pattanásaink vannak felnőtt korunk ellenére is,
 • a bőrproblémák miatt elvégzett allergia tesztek nem mutatnak semmi eltérést,
 • a gyomrunk-emésztőrendszerünk rendben van,
 • a bőrápolási rutinunkból már minden potenciális gyanúsítottat kiszűrtünk
 • a táplálkozás terén pedig legalább a tejtermékek fogyasztását elhagytuk.

Na, ekkor már érdemes elgondolkodni a hormonális okokon, és orvoshoz fordulni.

Vannak hormonális ill. nőgyógyászati betegségek, amik felelőssé tehetők a bőrproblémákért is, egyéni érzékenységtől függően. Ilyen például a PCOS, az endometriózis, a pajzsmirigy rendellenességek (Hashimoto), ciszta, mióma.

Saját tapasztalatom az endometriózissal van. Mióta elmúltak az extrém menstruációs fájdalmaim, és örülhetnék a tünetmentességnek, azóta sajnos a bőrömön jelentkeztek problémák. Mély, gyulladt pattanások, és az utánuk maradó foltok. Hormonvizsgálatok eltérést ugyan még sosem mutattak nálam, de az endometriózis azért bezavar a hormonháztartásnak. Az orvosi diagnózis az, hogy a bőröm különösen érzékeny a kisebb hormonális kilengésekre.

Mivel a mai napig nem tudják pontosan, mi is okozza az endometriózist, úgy döntöttem, hogy a magam részéről mindent megteszek azért, hogy a lehetséges kiváltó okokat megszűntessem, de legalábbis minimalizáljam:

 • Ennek egyik része a tudatos bőrápolás, ahol minden olyan összetevőt mellőzök, amivel kapcsolatban akár csak a gyanú is felmerült, hogy káros hatással lehet a hormonháztartásra.
 • Jobban odafigyelek az életmódomra (Emiatt szedek szinte mindig valamilyen étrendkiegészítőt is.)
 • Továbbá igyekszem – több-kevesebb – sikerrel rendszeresen mozogni. Igen, van hogy baromi lusta vagyok hozzá, és egy-egy alkalom kimarad. Amikor viszont hetekig tudom a heti 2-3 mozgást tartani, olyankor azt tapasztaltam, hogy nemcsak a közérzetem jobb, de a bőröm is szebb.

Ne csüggedj, mozogj!

Hormonegyensúly - a bőrproblémák háttereMár önmagában a rendszeres mozgás is pozitív hatást gyakorol a hormonháztartásra és a közérzetre. Ugyanakkor létezik néhány mozgásforma, ami kifejezetten jót tesz. Ilyenek az AVIVA-torna és a jóga.
A jógáról már biztosan mindenki hallott, én évek óta különféle jógafoglalkozásokra járok, sőt alkalmanként itthon is tornázom. Jártam kifejezetten női jógára is, ahol olyan ászanákat gyűjtöttek össze, amik a hormonháztartásra vannak hatással. Nagyon szerettem.

Azonban a leghatásosabb mozgásforma, amivel az utóbbi években találkoztam, az AVIVA-torna. Ez a mozgás, heti kétszer 20-30 perces gyakorlással rendszeressé és fájdalommentessé teszi a ciklust, vitathatatlanul gyógymód. 2015 óta végzem.

Figyelem! Semmilyen testmozgás nem helyettesíti a megfelelő orvosi kivizsgálást és a szakorvos által javasolt gyógymódot!

Mi az az AVIVA torna?

A torna kidolgozója Aviva Gabriella Steiner, Izraelben élő magyar balerina és fizikoterapeuta. Aviva 1966-ban figyelt fel arra, hogy a tornacsoportjában az általa kidolgozott bemelegítő gyakorlatok hatására a klimaxtól szenvedő, rendszertelenül menstruáló nők ismét elkezdtek rendszeresen menstruálni. Ekkor kezdte vizsgálni azt a kérdést, hogyan tudná egy nő a felügyelete alá vonni a ciklusát. További 28 évig tanulmányozta az alhasi vérkeringésre ható gyakorlatokat, míg a mostani Aviva-torna megszületett. *

Mire jó az AVIVA-torna?

A kutatás eredménye több gyakorlatsorból álló mozgásforma lett, amellyel a nők szinte minden hormonális, ill. nőgyógyászati jellegű problémájukon tudnak segíteni. Például: rendszertelen ciklus, PMS, meddőség, ovuláció serkentése, miómák, ciszták, pajzsmirigy problémák megszüntetése, egészséges hormonállapot elérése.

A hormonális bőrproblémák az okok megszüntetésével képesek rendeződni!

Hogyan tudod elsajátítani?

Kétféle gyakorlatsort ismerek, mindegyiket egy rövid (4 órás) tanfolyam során tanultam meg, majd eljártam ún. gyakorló órákra, hogy a mozdulatok rögzüljenek. Neked is ezt a módját javaslom a tanulásnak, mert a témában kiadott könyvek több pontatlanságot tartalmaznak.

Az Egyszerű módszer 18 gyakorlatból áll, és kb. 30 perc alatt kivitelezhető, az Ovulációs gyakorlatok 15 lépésből állnak, kb. 25 perc alatt szoktam végigcsinálni.

Milyen gyakran érdemes végezni?

Mindenképpen konzultálj oktatóval, mert a fennálló panaszaid alapján tesz javaslatot a gyakoriságra. Én maximum hetente 2x tornázom, a ciklus elején az Ovulációs gyakorlatokat, a közepétől 1x az Ovulációst és 1x a 18 lépésest. Heti 3-nál többször azonban nem javasolt. Bizonyos esetekben kiemelnek 1-2 gyakorlatot, amit naponta lehet végezni.

Hol találsz oktatót, tanfolyamot?

(A koronavírus járvány miatt ugyan most mindenhol leálltak a személyes oktatások, de bízom benne, hogy néhány hét alatt rendeződik a helyzet, és lesz lehetőség akár online tanfolyamok elvégzésére is.)

Itt tudsz keresni oktatót Magyarországon, vagy külföldön: https://avivamodszer.hu/aviva-modszer-oktatok

Én hozzájuk jártam, és nagyon szerettem az óráikat:

Azt tudom javasolni, hogy addig keress, amíg olyan oktatót nem találsz, akivel egy hullámhosszon vagytok. Én egy olyan hölgynél végeztem az első tanfolyamot, akitől felállt a szőr a hátamon. Ezt az érzést rávetíthettem volna a tornára, de inkább kerestem egy ill. két másik tanárt, és nem bántam meg.

Az AVIVA-torna pozitív hatásai az esetemben:

 • a kissé szabálytalan ciklusomat 2-3 hónap alatt rendezte
 • jelentősen csökkentek a menstruációkor tapasztalt fájdalmaim (az extrém fájdalom után 1 fájdalomcsillapítóval vidáman elvagyok)
 • szintén jelentősen csökkentek a menstruáció előtt tapasztalható PMS tünetek (mellfeszülés, levertség, hangulatingadozások – dühkitöréseket is írhattam volna, az közelebb állt a valósághoz )
 • annyit teszek még ezért az áldásos állapotért, hogy menstruáció előtt egy héttel elkezdek magnéziumot és E-vitamint szedni.

+1 saját tapasztalat

A második hastükrözéses műtétem után (2018) egy petevezetékem maradt, azt sem tudták műtéti úton átjárhatóvá tenni. Annyit mondtak az orvosok, hogy akkor ennyi volt. Ekkor döntöttem úgy, hogy megtanulom az ovulációs gyakorlatsort is. 1,5 hónappal a műtét után elkezdtem rendszeresen végezni, az egyszerű gyakorlatsorral felváltva. Az ovulációs gyakorlatok képesek a letapadt petevezetékek fellazítására is. Sokaknak ennyi is elég és átjárhatóvá válik a petevezeték. Nekem fél év múlva csináltak egy petevezeték „átfújást”, ami ekkor sikerrel járt! 

 

 

*Forrás: https://avivamodszer.hu/aviva-modszer/aviva-gabriella-steiner

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.