Őszi-téli fényvédelem – 2. rész

Az UV-sugárzás előrejelzését május 1-jétől szeptember 30-ig az Országos Meteorológiai Szolgálat végzi. De mi történik október 1. és április 30. között?

Fontos, hogy tisztában legyünk az UV sugárzás tulajdonságaival annak érdekében, hogy eldönthessük, mikor-hogyan kívánunk védekezni ellene. Az 1. részben áttekintettük az UV sugárzás működését, és azt, hogy milyen szempontok befolyásolják. Folytassuk az őszi-téli fényvédelem témakörét azzal, hogy kiderítsük melyik bőrtípus hogyan védekezhet a nap káros sugarai ellen.

Az 1. részt a linkre kattintva találod.

A túlzott UV-sugárzás hatásai:

 • gyengül a bőr immunrendszere, ami a szervezet elsőszámú védelmi vonala
 • csökken a sejtosztódás – lassul a bőr megújulása
 • sejtdegenerálódás alakul ki
 • fokozódik a szabadgyök képződés
 • a DNS lánc sérülésével bőrrák alakulhat ki
 • csökken a szervezetben a folsav szint
 • szürkehályog alakulhat ki a szemeken

A fejlődésben lévő szervezet sokkal érzékenyebb. Mivel a gyermekek szívesen tartózkodnak a szabadban, ezért az embereket érő UV besugárzás 80%-a 18 éves koruk előtt éri őket. Óvjuk gyermekeinket és magunkat a téli hónapokban is!

Hazánkban erős növekedés figyelhető meg a bőrrákos megbetegedések tekintetében:

 • 1975-ben 3350 új bőrrák-esetet regisztráltak,
 • 1990-ben már 6420-at,
 • 2008-ban a harmadik leggyakoribb rákbetegség a férfiak és nők körében egyaránt a bőrrák volt (3072 férfi és 3307 női új beteget jelentettek)

Ahhoz, hogy valaki ki tudja választani a számára legmegfelelőbb védekezési módot a napsugárzás ellen (pl. milyen faktorszámú napkrémet használjon), ismernie kell a saját bőrének fototípusát:

Fototípus I: Tejfehér, mindig leégő és soha nem barnuló bőr (vörös haj, szeplők). UV érzékenység: nagyon érzékeny

Fototípus II: Világos bőr, ami könnyen leég, de esetenként elérhető az enyhe barnulás (sok szeplő). UV érzékenység: érzékeny

Fototípus III: Világos vagy normál bőr, amely ritkán ég le és könnyen barnul (kevés szeplővel). UV érzékenység: kevésbé érzékeny

Fototípus IV: Középbarna bőr, amely leégésre nem hajlamos, szépen, foltmentesen barnul (nincsenek szeplők). UV érzékenység: kevésbé érzékeny*

Mi az az SPF érték?

“Az SPF (Sun Protection Factor) érték azt adja meg, hogy mennyire véd a fényvédő az UVB sugarak ellen. Az SPF szám azt jelenti, hogy a fényvédő a sugarak 1/SPF részét átengedi.
 • SPF 5-ös vényvédő az UVB sugárzás 1/5-t engedi át, azaz a napsugarak 80%-t kiszűri
 • SPF 15-ös fényvédő a napsugarak 1/15-ét átengedi, és a 93%-t kiszűri
 • SPF 30-as fényvédő a napsugarak 1/30-ét átengedi, és a 96,6%-t kiszűri
 • SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri”*

Ugyanakkor, ha valóban kevesebbet tartózkodsz a szabadban, akkor elegendő lehet kisebb SPF értékű fényvédő is, de ilyenkor is ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségben vidd fel a bőrödre. Az ajánlott dózis testtájanként egy 5 Ft-osnak megfelelő mennyiség!

Natúr készítményekben hiába keressük az UVA elleni fényvédelemre vonatkozó értékeket (PA+). Ezekben a készítményekben a bőröregedés elleni védelmet főként antioxidánsokkal érik el, amik UV fénytől függetlenül is jót tesznek a bőrnek és stabilizálják a fényvédők hatását.

Fényvédős készítmények ősszel-télen:

Ha az I. és II. Fotottípusba tartozol, akkor a bőröd télen is nagyobb odafigyelést igényel, használj magasabb faktorszámú terméket. A III. Fototípusba tartozók se legyintsenek, de nekik – szabadban tartózkodástól függően – elegendő lehet egy alacsonyabb SPF értékű készítmény.

Fényvédőt télen? Ugyan már!

Figyelem! Erős napsütésben bátran hordj télen is napszemüveget. A szürke hályog ellen ez a legjobb védekezés.

Fel kell-e frissíteni napközben a fényvédelmet a bőrünkön?

“Mivel a fényvédelemért felelős aktív összetevők akkor kezdenek csak bomlani, ha közvetlenül érintkeznek a napsugarakkal, így egy átlagos napon, amikor csak annyi időt töltesz a napon, hogy bejuss a munkahelyre, majd haza, még akkor is élvezni fog a bőröd némi védelmet, mikor már hazafelé tartasz, szóval nem szükséges újrakenni. (Ha a napjaid nagy részét kinn töltöd, vagy strandon vagy, akkor viszont érdemes pár óránként újrakenni a fényvédőt.)”* Ez még inkább igaz télen, amikor már délután 4-kor sötét van.

Más készítményt használj-e télen, mint nyáron?

Ha neked van jól bevált fényvédőd, nem kell feltétlenül mást beszerezni. Maradhat az, amit nyáron is használtál. Nem lesz sem túl sok, sem túl erős. Mivel ilyenkor a testünk nagy részét ruházat fedi, leginkább az arc-fül-nyak, valamint a kezek védelméről kell gondoskodni. Az arcra pedig érdemes olyan készítményt használni, ami kifejezetten az arcbőrre lett kifejlesztve. A testre használt fényvédők ugyanis, különösen a szemek környékén irritálhatják az arra érzékenyek bőrét. Ez főként a kémiai fényvédőkre igaz.

Krémajánló: Fényvédő és fényvédő tartalmú BB krém körkép magyar gyártóktól

Szerintem ez az őszi-téli időszak az igazi szezonja a fényvédő hatással is rendelkező BB krémeknek. Nyáron egy-egy ilyen készítmény kevés lehet, de ilyenkor megfelelő mennyiségben használva önmagában is elegendő. Én nyáron a Magister Products zsíros bőrre kifejlesztett BB3 Matt krémét használtam, most pedig a Glamoriginal BB krémre tértem vissza, mert ez a hideg időben jobban hidratálja a bőrömet, viszont jóval gyengébb a fényvédelme. Lássuk a többit is!


1. Adrienne Feller – Sunsol SPF15; 2. Magister Products – Copaca Banana arckrém SPF20; 3. Magister Products – BB kollagén krém SPF10; 4. Glamoriginal by Nature – BB krém; 5. Colo Pure Skin Care – BB Cream SPF5

 

Források:

https://www.larocheposay.hu/sz%C3%A9ps%C3%A9g-sz%C3%B3szedet/Gyermekek-b%C5%91re/Fotot%C3%ADpus-gt874-w2197.aspx

https://www.antsz.hu/data/cms39360/Kozegeszsegugyi_tanacsok_a_napsugarzas_karos_hatasainak_megelozesere.pdf

*http://blog.kremmania.hu/2017/04/fenyvedo-gyik.html

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.