Babatalpat mindenkinek! – szezon előtti lábápolás

Fotó: unsplash.com

Lábaink óriási igénybevételnek vannak kitéve nap, mint nap. Több ezer kilométert tesznek meg velünk, komoly súlyokat cipelnek, ezért ne sajnáljuk tőlük a rendszeres karbantartást. Tavasszal-nyáron a nyitott cipők, ősszel-télen pedig a zárt cipők miatt szorulhatnak még több figyelemre. Az ápolt külső pedig nem ér véget az arcápolásnál, érdemes ügyelni a lábaink esztétikus megjelenésére is.

A talpakon a nem megfelelő lábbeli és a fokozott elszarusodás bőrkeményedésekhez vezet. Ez kismértékben csak esztétikai probléma, azonban ha nem kezeljük, a bőr kirepedezéséhez vezet, és komolyabb fertőzések táptalaja is lehet. Így a lábak, jobban mondva a talpak ápolásánál az elszarusodott bőr eltávolítására, a bőr puhítására, hidratálására és a fertőtlenítésre is érdemes koncentrálni.

Bőrkeményedések eltávolítása – reszelés, csiszolás, hámlasztás

Ha komoly bőrkeményedéseink vannak, vagy akár bütykök, tyúkszem is nehezíti a helyzetet, akkor forduljunk inkább szakemberhez. A pedikűrös áztatás és előkészítés után orvosi szikével távolítja el talpainkról az elszarusodott bőrt. Nem kell azonban megijedni, bízzuk magunkat nyugodtan a szakemberre. Egy pedikűr kezelés általában tartalmazza a lábkörmök formázását, reszelését is, így általa a benőtt körmök is elkerülhetők. A jelenlegi helyzetben, amikor nem tudjuk igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat (sem), még fontosabb, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk az otthoni lábápolásra.

Az érdes sarkak, vagy kisebb mértékű bőrkeményedések esetén saját magunk is kezelésbe vehetjük lábainkat. Egy pihentető, meleg sós-teafaolajos lábfürdő után egy egyszerű, drogériában kapható habkővel is jó eredményeket érhetünk el. Érdemes azért néhány dologra odafigyelni:

  • Ne csak a lábunk, de az eszközök fertőtlenítését is végezzük el rendszeresen, pl. erre kifejlesztett gyógyszertárban is kapható fertőtlenítő permettel.
  • A habkövet én a legjobb eredménnyel úgy tudom használni, ha fürdés, vagy lábáztatás alkalmával azt is a víz alá merítem, és a víz alatt végzem a felpuhított lábakon a szaruréteg eltávolítását finom, körkörös mozdulatokkal.
  • Szárazon soha ne sikáljuk a lábainkat!
  • Inkább tartózkodjunk a fém reszelőktől is, mert túlságosan élesek lehetnek. Felsérthetik a bőrt, ami fertőzésekhez vezet.

A Scholl elemes sarokreszelőjét (Velvet Smooth) már évek óta használom és nagyon jók a tapasztalataim. A leírás alapján nem kell ugyan áztatni előtte a talpakat, én a gyakorlatban azonban tusolás/fürdés után szoktam bevetni, így puhábbak a lábaim, de mégsincsenek kiáztatva. Nekem a legerősebb fej használata mellett sem okozott sérülést, néhány percig tartó csiszolgatással sikerül elérnem a kívánt végeredményt.

Ha nincs komolyabb bőrkeményedés a talpakon, vagy szeretnéd szinten tartani a végeredményt, érdemes kipróbálni az ún. hámlasztó zoknikat. Itthon a patikákban és a drogériákban a Parasoftin névre hallgató hámlasztó zokni kapható. Ezek a termékek ún. kémiai hámlasztókkal, ill. különféle gyümölcssavakkal, tejsavval érik el a hámlasztó hatást, nagyon hatékonyan. Szigorúan zokni szezonban ajánlom, mert amikor 3-5 nap múlva megindul a hámlás, az nem szép látvány. Utána viszont annál jobban festenek a pihe-puha talpak.

Bőrpuhítás

Miután eltávolítottuk az elhalt hámsejteket, ill. a bőrkeményedést a talpakról, érdemes rendszeres ápolással meghosszabbítani ezt a kellemes állapotot lábradírok, sarokpuhító krémek, vagy akár zoknik használatával.

TIPP: a kollagén tartalmú étrendkiegészítők jó hatással vannak a bőr állapotára, igaz ez a talpainkra is. A kollagén hosszabb ideig tartó szedésével elkerülhető a talpak kiszáradása, a sarok kirepedezése.

A sarokpuhító készítmények leggyakoribb összetevői a következők:

Shea vaj: hidratálja, regenerálja a bőrt, gyulladáscsökkentő hatással is bír
Kókuszolaj: puhává teszi a bőrt
Napraforgó olaj: bőrpuhító, gyulladáscsökkentő hatással is bír
Aloe Vera kivonat: vízmegkötő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású
Cetyl/Cetearyl alcohol – zsíralkoholok: bőrpuhító hatásúak
Butylene Glycol: vízmegkötő hatású, hidratáló készítmények gyakori összetevője
Urea: hidratáló, vízmegkötő anyag
Kuriózum: Perubalzsam – puhítja a bőrt, hidratál, regenerálja a sérüléseket, fertőtlenít.

Fertőtlenítés

Lábaink esetén is érdemes figyelmet fordítani a fertőtlenítésre, amit a legtermészetesebb módon illóolajokkal érhetünk el. A teafa és a levendula illóolajának nemcsak párologtatva, hanem lábkrémek, lábfürdők összetevőjeként is fertőtlenítő, baktériumellenes hatásuk van.
Így használd: egy maréknyi sóra csepegtess 2-3 csepp illóolajat, majd tedd a kád, vagy a kis lavór aljára. Öntsd fel melegvízzel (kb. 38 Celsius-fok, vagy ahogy szereted) és áztasd benne a lábaidat 10-15 percig. Ezt követően távolítsd el a bőrkeményedéseket és az elhalt hámsejteket, majd alaposan krémezd be a lábfejed. Végül húzz zoknit a lábaidra, hogy a krém minél jobban felszívódhasson.

Egészségedre!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.