Szemkörnyékápolás okosan – hatóanyagok, termékajánlások, miértek

Miért vannak speciális igényei a szemkörnyék bőrének?

Ez a terület sokban különbözik az arc többi részétől:

 • itt a legvékonyabb a bőr, és az alatta lévő kötőszövet is laza
 • jóval kevesebb kollagén és elasztikus rostot tartalmaz, mint máshol
 • gyakoribbak a pigment rendellenességek, mert a melanocyta aktivitás nagyobb ezen a területen
 • kevesebb a faggyúmirigyek száma, ami ahhoz vezet, hogy a bőr nem képes kellően védekezni, ezért könnyen elveszíti nedvességtartalmát. Mindez együttesen okozza, hogy a szem körül alakulnak ki a leggyorsabban ráncok.*

Szemkörnyékápolás okosan - hatóanyagok, termékajánlások, miértek

Mikortól használjunk szemkörnyékápolót?

18 éves korom óta ápolom külön a szemem környékét, de én a megszállottak közé tartozom. Egyéne válogatja, milyen állapotban van a szem körüli bőr, ez életformától és öröklött hajlamtól is függ. Azt gondolom, hogy 20 éves kortól már érdemes egy hidratáló, és antioxidánsokban gazdag készítményt használni, majd az idő előre haladtával át lehet térni a komolyabb, ránctalanító-feszesítő hatású készítményekre.
Jómagam megelőzés párti vagyok, de ha Te már jócskán túl vagy a 30-on, és eddig nem használtál szemkörnyékápolót, azért ne keseredj el. Még nem késő elkezdeni, legfeljebb nem lesz annyira látványos a hatás, vagy tovább kell rá várni.

Miért pont 20 évnél húzom meg a határt?

Nekem már az érettségi vizsgákra való felkészülés is okozott álmatlan éjszakákat, hát még a vizsgaidőszakok, majd az eredményeket ünneplő bulik. És aki fiatalon lesz anyuka, hány álmatlan éjszakát tölt a gyermeke mellett? A környezeti ártalmak (UV sugárzás, levegő légszennyezettsége…) pedig mindenkit egyformán érintenek. Emiatt gondolom azt, hogy nem túlzás már a huszas évek elején külön figyelmet fordítani erre a területre is.

Szükség van egyáltalán a szemkörnyék ápolásánál külön termékre?

colo-szemranckrem-erzekeny-borre

COLO Szemránckrém érzékeny bőrre

Nem feltétlenül. Az arckrémedet is kenheted a szemed köré, amennyiben olyan az összetétele, hogy nem irritálja a szemet és kielégíti a szem környékének speciális igényeit is. Előfordul, hogy esténként csak a tápanyagokban gazdag krémemet simítom a szemeim köré, vagy reggelente csak a fényvédőt kenem oda is – lustaságból persze. De ez csak alkalmanként fordul elő, egyébként kifejezetten szemkörnyékápolókat használok ezen a területen. Van, akinek nem érzékeny a bőre, de a szemei köré mégsem tud akármit használni, mert még a legminimálisabb, vagy természetesebb illatanyagra is könnyezéssel reagál. Nekik mindenképpen érdemes egy érzékeny bőrre fejlesztett szemkörnyékápolót használni.

Milyen hatóanyagokat keressünk egy jó szemkörnyékápolóban?

 • hidratáló összetevők: hialuronsav (jobb, ha kis-, és nagy molekulatömegű, illetve liposzómás formában is tartalmazza a készítmény), urea (más néven karbamid)
 • feszesítő hatóanyagok: rózsavíz, C-vitamin, acmella kivonat (ez egy ún. növényi botox)
 • regeneráló és tápláló anyagok: növényi zsírok, olajok pl. argánolaj, sheavaj, ligetszépeolaj, szőlőmagolaj, kávévaj, rizsolaj, méhviasz
 • öregedéskésleltető anyagok, ránctalanítók: koenzim-Q10, retinol
 • nyirokkeringést serkentők (a sötét, duzzadt, karikás szemek ellen)**: koffein és kávé kivonatok (fekete, zöldkávé), varázsmogyoró (hamamelisz), olasz szalmagyopár víz
 • antioxidánsok: A, C, E-vitamin, zöld tea (ezek képesek megelőzni a bőr öregedését)
 • frissítő összetevők: varázsmogyoró, neroli víz, olasz szalmagyopár víz

Az egyes funkciók és hatóanyagok között vannak átfedések, mert bizonyos anyagoknak többféle hatása is ismert.

Ami még nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük a finom szem körüli bőr egészségét, az a fényvédelem!

szemkörnyékápolás okosanAz érzékeny szemek sajnos gyakran reagálnak könnyezéssel a kémiai fényszűrőkre, ebben az esetben érdemes a fizikai fényvédők között szemezgetni. Ezek a titánium-dioxid és a cink-oxid. Továbbá egy nagyobb méretű napszemüveg is jó szolgálatot tehet. Az erős napfényben hajlamosak vagyunk hunyorogni, ami elősegíti a ráncok kialakulását is.

És mi az, amire semmi szükség egy szemkörnyékápolóban?

 • alkoholok: alcohol denat, vagy ethyl alkohol (Vigyázat, a zsíralkoholok pl. cetyl-alkohol bőrpuhító hatásúak, ne keverjük össze az ethyl-alkohollal!)
 • illatanyagok: a túl sok, és a mesterséges illatanyagoknak semmi helye a szemkörnyékápolókban, de érzékeny szem esetén a természetes illatanyagok is okozhatnak irritációt.
 • parabenek: tartósítószerek, amelyek olcsók ugyan, de bebizonyosodott róluk, hogy nagyobb mennyiségben károsan befolyásolhatják a hormonháztartást. Ha nem is száműzzük minden kozmetikumból, de érdemes kerülni őket.
 • szilikonok: az ideiglenes optikai tuningért felelnek. Gyakori összetevői akár a luxus krémeknek is, látványosan gyors javulást eredményeznek azáltal, hogy kitöltik az egyenetlenségeket, vagyis a ráncocskákat. Egyfajta nyomó-hatást is kifejtenek, segítik a hatóanyagok bőrbe jutását. Ugyanakkor a bőr felszínén maradnak és gátolják a bőrlégzést. Én inkább hatóanyagért fizetek 🙂 Hasonló funkciót lát el a méhviasz is, de az legalább nem gátolja a bőrlégzést.
 • egyéni érzékenység bárkinél kialakulhat a jónak kikiáltott összetevőkre is.

Összegyűjtöttem néhány szemkörnyékápolót kizárólag magyar márkáktól, amiket vagy próbáltam már és meg vagyok velük elégedve, vagy az összetételük alapján szívesen ajánlom mások figyelmébe is. Meggyőződésem, hogy hazai gyártóktól is kiváló termékeket lehet kapni, ráadásul bármi gondunk van, közvetlenül fel is tudjuk velük venni a kapcsolatot.

A termékek nevét linkeltem, katt a feliratra!

Szemkörnyékápolás okosan - hatóanyagok, termékajánlások, miértek

1. Magister Products: LMW Hialuron+ szemkörnyékápoló; 2. COLO Szemránckrém érzékeny bőrre; 3. Magister Products: Eyepresso Créme Geleé

Én jelenleg reggelente a Magister Products Eyepresso Créme Geleé-jét használom, esténként pedig a COLO Szemránckrémet, és mindkettővel maximálisan meg vagyok elégedve. A szemem környéke feszes, csak mimikai ráncaim vannak, ami a magam 36 évével elkerülhetetlen.

És még néhány készítmény, ami nem kifejezetten szemkörnyékápoló, de oda is bátran használható (afféle 2in1)

szemkörnyékápolás okosan - hatóanyagok, termékajánlások, miértek1.Myskin – Immortelle arckrém; 2. MediNatural – Zöldkávé olaj; 3. Magister Products – BB Kollagén krém SPF10; 4. MediNatural – Q10+Acmella olaj szérum

 

 

*Forrás: Báthory Kati-Juhász Klári: Kozmetikai diagnosztika. Budapest, 2014.

**Sajnos gyakori, hogy a szem körüli duzzanatot és karikákat egyetlen termék sem képes eltüntetni. Ezeket a tüneteket okozhatja ugyanis a vese csökkent működése, vérszegénység, vagy öröklött tényezők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.