Serdülőkori pattanások Z-generációs kezelése

Tapasztalatom szerint serdülőkorban sokszor elegendő a megfelelő bőrápolásra koncentrálni, és a mitesszerek, pattanások eltűnnek, a gyulladásokkal együtt.

Miért van ez?

A serdülőkori pattanásokat (acne juvenilis) a hormonháztartás változása okozza. Mindkét nemnél beindulnak a hormonok, amitől megváltozik a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek működése, és a szaruképzés is fokozódik (megvastagszik a bőr).

Olvasási idő: 6 perc

https://mikellabornek.hu/ webshopban találsz megfelelő kozmetikumokat a pattanásos bőr mindennapi ápolásához.

Mit jelent ez a hétköznapokban?

Az addigi egyenletes, puha bababőr hirtelen megtelik mitesszerekkel, majd idővel pattanásokkal, és zsíros tapintású lesz. Már nem elég, ha gyermekünk reggel-este vízzel mossa meg az arcát. Ráadásul a hormonok a verejtékmirigyeket is beindítják, ezért van az, hogy a gyerekszobának hirtelen olyan szaga lesz, mintha egy egész focicsapat öltözött volna át benne. A tornacipőkről és a levetett zoknikról nem is beszélve.

Ez a faggyú és verejtékáradat a bőrön összekeveredik, beül a pórusokba, amiknek a létezéséről a gyermek eddig nem is tudott, és erre jön még a mindennapok szennyeződése, és az elhalt hámsejtek.

Tehát ez a masszív szennyeződés a faggyúval, verejtékkel, szarusejtekkel és szennyeződésekkel keveredve eltömíti a pórusokat, és megakadályozza azt is, hogy a bőr megfelelően lélegezzen. Kialakul egy oxigén szegény, fullasztó közeg, ahol elszaporodnak azok a baktériumok, amik a komedók és pattanások kialakulásáért felelnek (Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermitis)*. Így lesz a puha bababőrből egycsapásra zsíros, pattanásos tinibőr.

Amit persze a gyermek elkezd piszkálni, kaparni, nyomkodni – így az a kis elemi akne, ami megfelelő kezelés mellett magától is elmúlna, megsérül, begyullad, tovább fertőzi a környező bőrt és így tovább…

Mit tehetünk ilyenkor felelős szülőként?

3 dolgot javaslok

 • felvilágosítás – Igen, ebben a témában is fontos. Mi történik a szervezetében, mitől változott meg a bőre?
 • hatékony bőrápolási rutin összeállítása (hátha a felvilágosítás után erre is fogékonyabb a gyermek) – a rutin összeállításához kérjük kozmetikus szakember segítségét, kicsit lejjebb én is adok ötleteket termékekre. Hatóanyagokat ITT gyűjtöttem össze.
 • bőrgyógyász felkeresése – ha a megfelelő bőrápolás nem hoz látványos javulást, esetleg erős gyulladással kísért nagy, cisztás aknék is megjelennek, forduljunk orvoshoz – ilyen esetekben szükség lehet antibiotikumos kenőcsre, A-vitaminos, kénes-ichtiolos készítményekre, vagy egyéb, receptre kapható gyógyszertári készítményekre.

Mit ne tegyünk, ne engedjünk?

 • ne használjunk szappant a gyermek arcának tisztítására – válasszunk inkább egy kevésbé lúgos készítményt (Magister Products – Carbolife Matt It arctisztító hab, CeraVe Hydrating Cleanser)
 • ne használjunk magas alkoholtartalmú készítményt – a közhiedelemmel ellentétben nem szüntetik meg a pattanásokat, bár kétségtelenül fertőtlenítő hatásúak, de irritálják a bőrt, és fokozzák a gyulladást.
 • a „napoztatás”, szolárium használata NEM segít a pattanásokon! – cserébe károsítja a bőrt, és rendkívüli mértékben öregíti is.
 • óvatosan a „tiniknek készült” termékekkel! – gyakran rossz összetételűek, és még szárítják is a bőrt. Nézzünk utána, mit tartalmaznak, mielőtt bedőlnénk a reklámnak.
 • ne szárítsuk a pattanást! – nincs értelme. Ami a pattanást szárítja, a bőrt is kiszárítja. Egy már eltömődött, begyulladt póruson miért segítene a “szárítás”? A pórusok tisztántartására, a faggyúmirigyek szabályozására, gyulladáscsökkentésre érdemes koncentrálni.
 • fogamzásgátló tabletta szedését ne! – ez egy orvosi túlkapás az akne „kezelésére”. Valóban javíthat a bőr állapotán, de amikor abbahagyjuk, sokkal kellemetlenebb tüneteket idézhet elő, arról nem beszélve, mennyire káros a hormonháztartásra és az egészségre is. (Tapasztalatból beszélek. – Ajánlom ebben a témában Cserháti-Herold Janka Hormonmentes névre hallgató Youtube csatornáját.)

Érdemes kozmetikussal tisztító arckezelést végeztetni?

Fordulhattok kozmetikushoz a komedók! kitisztítása miatt, bár ez csak tüneti kezelés. Nekem sem akkoriban, sem felnőtt koromban nem oldotta meg tartósan a hasonló problémákat. Ugyanakkor egy-egy tisztító kezelés után jobb volt a közérzetem azon ritka alkalmakkor, amikor nem kellett heteket várnom a sebek gyógyulására. Mert nekem a gyulladt pattanásokat is kitisztították. Ezt kerüljük el!

Ne engedjük nyomkodni a gyulladt pattanásokat! A gyulladás tovább terjedhet, sebesen, hegesen gyógyul. (Lesznek olyan kozmetikusok, akik ezt gondolkodás nélkül megteszik, de nem fog segíteni, sőt! Természetesen tisztelet a kivételnek, én ismerek több olyan szakembert, aki nem esik neki azonnal egy aknés tininek.)

Bőrápolási rutin serdülőkorban

– ez egyébként nem különbözik jelentősen a felnőttkori pattanásokra ajánlott rutintól. Nem kell túlbonyolítani, a hangsúly a hatóanyagokon és a rendszerességen van:

 1. Egy könnyed, de hatásos arclemosó (reggel-este!) – ne legyen túlságosan lúgos, mert az megsérti a bőr hidrolipid rétegét is.
 2. Egy BHA (szalicilsav) tartalmú készítmény(hetente 2-3x bőrállapottól függően akár többször is)
  Tindigo Fresh&Fun Fairy Mist 5% Niacinamid

  Tindigo – Fresh&Fun Fairy Mist 5% Niacinamid

  /A szalicilsav az Aspirin hatóanyaga is. Az Aspirin szedésével kapcsolatban megfogalmaztak egy 12 éves korhatárt, vagyis 12 éves kor alatt szedését nem ajánlják, csak kifejezetten kezelőorvosi javaslatra. A szalicilsavas készítményekkel kapcsolatban ilyen orvosi indokot nem találtam, bár olvastam gyártó oldalán, hogy 12 éves kor alatt ne használjunk ilyen készítményt. Mivel a pubertáskor egyre korábban kezdődik, 7 éves kortól normálisnak tekinthető, így ezeket a szabályokat is felül kell majd vizsgálni. Egy 1-2%-os szalicilsavas tonik hatása azért nem ugyanaz, mint az Aspirin tablettáé, és a bőrön keresztül nem jut a véráramba. Adott esetben javaslom, hogy kérjük ki bőrgyógyász véleményét ebben a kérdésben. Én megtettem, és ennek ismeretében mondom, hogy hetente 2-3x használva nem jelent kockázatot 12 éves kor alatt sem a szalicilsav tartalmú kozmetikum használata. Természetesen, ha valaki allergiás az Aspirin hatóanyagára, ne használjunk ilyen tartalmú kozmetikumot!/

 3. Egy könnyű krém – nyugtató, hidratáló, gyulladáscsökkentő összetevőkkel (reggel és/vagy este)

  Magister Products Copaca Banana SPF20 UVA/UVB arckrém

  Magister Products -Copaca Banana SPF20 UVA/UVB arckrém

 4. /Fizikai/ fényvédelem, ami lehetőleg nem tartalmaz komedogén (pattanásokra hajlamosító) összetevőket. Egyébként is fontos a fényvédelem, hogy már fiatal korban óvjuk a bőrt a fokozott öregedéstől, de gyulladt pattanások esetén a sebesedést, foltosodást is elkerülhetjük vele. A testre használt naptejek tartalmazhatnak olyan összetevőket, amiktől a bőr olajos lesz, eltömíti a pórusokat, emiatt javaslom inkább a kifejezetten zsíros bőrre ajánlott, arcra kifejlesztett fényvédő készítmények használatát.
 5. Tisztító pakolás zöldagyaggal vagy aktív szénnel, és gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal – (opcionális)hetente 1x

Serdülőkori pattanások Z-generációs kezelése

1.Magister Products – Carbolife Matt It arctisztító hab; 2. COLO – Bőrkiegyenlítő arctonik uborkakivonattal és szalicilsavval; 3. Magister Products – Pistacchio Créme Geleé; 4. Magister Products – Copaca Banana SPF20 UVA/UVB Arckrém; 5. MediNatural – Teafaolajos mattító, tisztító krémpakolás

Érdemes odafigyelni a megfelelő étkezésre is, mert a cukros üdítők, fűszeres snack-ek, olajos magvak, chipsek túlzott fogyasztása ronthat a helyzeten. De ne tiltsuk, mértékkel fogyasztható.

Azt is el kell fogadni, hogy egyes bőrtípusoknak meg sem kottyan a serdülőkor, vagy megússzák néhány kósza mitesszerrel, míg mások bőrgyógyásznál kötnek ki, és jóval nagyobb odafigyelést igényel ezentúl a reggeli-esti készülődés.

A következő bejegyzésben hozok nektek néhány gyógyszertári készítményt, ami vény nélkül kapható, és hatékony kiegészítője lehet egy jól összeállított bőrápolási rutinnak tinédzser és felnőtt korban egyaránt.

 

*Forrás: Báthory Kati-Juhász Klári: Kozmetikai diagnosztika. Bp. 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.