Okoseszközök az arcápolásban – kütyük vs. kozmetikusok 1. rész

Sokféle arctisztító eszközt kipróbáltam már, szeretem az újdonságokat. Van okoskarkötőm, okostelefonom, okostévénk, élvezem a technika nyújtotta előnyöket. Ezért nagyon örültem, amikor egyik barátnőm átküldte a HVG írását az okos arcápolásról. Kezdő kozmetikusként, és a bőrápolásban jártas személyként alig várom, hogy egyre jobb és jobb eszközök jelenjenek meg az otthoni arcápolás megkönnyítésére is, de fontos körbejárni az újdonságokat, hogy kiszűrjük a gagyi és felesleges holmikat.

Az írásban a svéd Foreo cég két okoseszközét tesztelték. Az egyik a Luna fofo névre hallgató okosarctisztító, a másik pedig az UFO fantázianévre hallgató okosmaszk. Én a gyártó ígéreteit vizsgáltam, és azt, hogy valóban megvalósulhatnak-e ezek otthoni körülmények között. Mivel az eszmefuttatásom igencsak hosszúra sikerült, ezért ezen a héten a Luna fofo-t vesézem ki, majd jövő héten az UFO kerül górcső alá.

Ami mindkét eszközre igaz, az a T-SonicTM pulzálás és a szilikon sörték, ezért kezdjük egy kis fogalom magyarázattal:

Mik azok a T-SonicTM pulzálások?

Bőrbe hatoló hangfrekvenciás pulzálás, 8000 pulzáló mozgással percenként – ez szép! A szilikon pontokból álló kefefelületen keresztül eljut a bőr mélyebb rétegeibe és kíméletesen tisztít. A pulzálás elősegíti a szennyeződés, a felesleges faggyú és sminkmaradványok eltávolítását, a bőrápoló termékek gyorsabb felszívódását.

Miért jók a szilikon sörték?

  • higiénikus
  • gyengéd masszírozó hatás
  • pórusok tisztítása

A gyakran kapható kefés tisztítókkal, vagy a kozmetikákból ismert frimátorral ellentétben ezek a mini szilikon sörték tökéletesen fertőtleníthetők. Ez jó!

Luna fofo – az okos arctisztító:

Ár: 29.999 Ft

A LUNA fofo egy 2-in-1 bőrelemző és arctisztító eszköz speciális, 24 karátos arannyal bevont érzékelőkkel, ami a FOREO For You mobilalkalmazás segítségével készít elemzést arcbőrünk állapotáról, hidratáltsági szintjéről és bőrünk valódi életkoráról. A készülék személyre szabott tisztítási programokat kínál, megmutatva az egyes bőrtípusokhoz leginkább megfelelő kezelési módot. A LUNA fofo vízálló, két cserélhető AAA elemmel működik, melyek akár 400 használatig is kitartanak.

Már első olvasatra is erősnek érzem az állításokat.

No, én jártam már több bőrelemzésen is, amit orvostechnikai eszközökkel végeztek. Ahhoz, hogy ezeket a szempontokat megvizsgálják, nem volt elég néhány másodperc, és több különféle gépre volt hozzá szükség, amelyek ára egyenként 800.000 – 1 millió Ft körüli. És még ezek a gépek is „csupán” a bőr legfelső rétegének, a hámrétegnek a vizsgálatát voltak képesek elvégezni.

Fotó: foreo.com

A lényeg, egyébként ki sem derül, hogy ez a 24 karátos arany érzékelő hogyan is végzi pontosan a bőrelemzést. De gondolom a Foreo cég ezt a kis titkot meg is tartja magának
A másik állítást, hogy személyre szabott tisztítási módokat kínál, a készülék kialakítása miatt nem értem. A szilikon sörték a pulzáló mozgásnak köszönhetően képesek megtisztítani a bőrt, és legfeljebb a pulzálás mértékén, percenkénti mennyiségén tud a gép állítani. Gyorsabb, lassabb, több-kevesebb. Önmagában ettől azonban még nem lesz hidratáltabb a bőr, bár kétségtelen, hogy ezzel fokozható a vérkeringés és ezáltal a hatóanyagfelvétel is, de nem néhány másodperces, vagy 1 perces használattal.

A gyártó ígérete:

“A magas frekvenciájú T-Sonic ™ pulzálás és a finom szilikon sörték megtisztítják a bőrt az olajtól, a szennyeződésektől és a sminkmaradványoktól.” – OK, ez klassz és ezt várjuk egy arctisztító eszköztől.

“A kulcs a sima, fiatalabb megjelenésű bőrhöz a masszázs vízzel! A bőr hidratálódik, amikor a sejteket nagy mennyiségű víz éri.” – Hűha!

Ha attól hidratáltabb lenne a bőr, hogy vízzel masszírozzuk, mindenki ezt csinálná. Hiába pulzál a kis fofo, vizet ilyen formában nem tudunk bevinni a bőrbe, pláne a sejtekbe! Hiszen a bőrfelszíni hidrofil-lipid réteg olajos, így a nedvesség is csak emulziós készítményekkel vihető be. Akkor is csak a hámréteget tudjuk nedvesíteni, amitől persze tűnhet hidratáltabbnak a bőr. De önmagában egy arctisztítástól, ill. attól, hogy eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, NEM! A Foreonál ráadásul néhány másodperces etapokkal számolnak arcterületenként. Ennyi idő ahhoz sem elég, hogy a vérkeringést hatásosan fokozzuk. Persze a pulzálás száma magas, de csodák azért nincsenek.

Fotó: foreo.com

 Kiknek ajánlom a Fofo-t:

  • aki úgy érzi, hogy hagyományos módon nem lesz elég tiszta a bőre (csak nehogy a túltisztítás hibájába essen) – ez a pulzálás a szilikon sörtékkel valóban hatékonyabb lehet, mint egy sima kézzel történő arcmosás-öblítés, vagy akár szivaccsal végzett körözés a bőrön.
  • akik imádják az ilyen kis csajos kütyüket, és nem várnak tőle többet, mint egy kényelmes, ám hatékony arctisztítást.
  • a kis mérete miatt pedig olyanoknak is, akik gyakran utaznak, és ekkor sem szeretnének lemondani az otthon megszokott dolgokról.

Nem derül ki, hogyan végzi a bőrdiagnosztikát, és ez a legfontosabb kérdés! Az ára pedig húzós. Higgyétek el, ha ez elég okos lenne a bőrdiagnosztikához, már réges-régen lenne fofo-m! Akár ennyi pénzért is.

Olcsóbb tisztítójuk a Luna Play (11.990 Ft), de ő egy maximum 100 alkalommal használható kütyü, ami utána mehet a kukába, mert feltölteni sem lehet. Ne mááár! Ennél azért legyünk környezet tudatosabbak!

Erre a Foreo is rájött, mert megalkották a Luna Play Plust (15.990 Ft), ami már elemmel működik. Egy elemmel kb. 400 használatot tesz lehetővé. Az elem pedig cserélhető. Ha már valaki ragaszkodik a pulzáló arctisztításhoz, akkor ez egy ésszerűbb választás, és feleannyiba kerül, mint a fofo.

Jövő héten folytatjuk az UFO-val, és annyit elöljáróban elárulhatok, hogy a gyártó szintén hajmeresztő ígéretekkel állt elő, ugyanakkor sikerült is felcsigázniuk 1-2 újítással.

További bőrápolási tippeket itt olvashatsz:
4 tipp az arctisztításhoz, hogy szebb legyen a bőröd
Hogyan ápold úgy a bőröd, mint a hollywood-i sztárok, de magyar kozmetikumokkal?


Források:

https://m.hvg.hu/tudomany/20190511_foreo_luna_fofo_ufo_teszt_okos_arcapolas_velemeny

https://www.foreo.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.