9 tény a C-vitaminról + 2 rejtélyes összetevő, ami mellett nem érdemes szó nélküli elmenni

Nekem a közelgő őszről nem az iskolakezdés jut eszembe, hanem a bőröm nyár végi regenerálása és a folthalványítás. Az utóbbi idők legnagyobb lelkesedését a C-vitamin tartalmú készítmények váltották ki a kozmetikai iparban, és nálam is  különösen, hogy a hazai gyártók is egészen széles palettáját kínálják már ezeknek a kozmetikumoknak. Korábban írtam arról, hogy Kim Kardashian kozmetikusa is első helyre teszi a C-vitaminos készítményeket az általa ajánlott bőrápolási rutinban. Nézzük hát, miért olyan szuper összetevő ez az egyébként mindenki által ismert vitamin?

Amit az iskolában megtanultunk a C-vitaminról:

  • felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki először paprikából vonta ki, felfedezéséért 1937-ben Nobel-díjat kapott,
  • legismertebb vízben oldódó vitaminunk,
  • erősíti az immunrendszert,
  • antioxidáns, vagyis képes megkötni a szabadgyököket, amik külső környezeti hatásokra termelődnek, illetve a természetes életfolyamatok velejárójaként is, de káros hatással vannak a szervezetünkre,
  • gyakran kombinálják A-, és E-vitaminnal, amik erősítik hatását.

Milyen hatása van a C-vitaminnak bőrünkre, a kozmetikai készítményekben?

Talán az egyik legérdekesebb tény vele kapcsolatban, hogy természetes módon is megtalálható bőrünkben, pontosabban bőrünk felső két rétegében, a hámban és az irhában.

Bőröregedés esetén

1.serkenti a kollagén szintézist – talán a leggyakrabban emlegetett tény, de mit is jelent ez valójában?

A bőr középső része (fentről lefelé/kívülről-befelé haladva: hám-irha-bőralja), vagyis az irha réteget ún. lazarostos kötőszövet alkotja. Ebben a kötőszövetben többféle rost is található, köztük a kollagén és az elasztikus rostok.
A kollagén felelős bőrünk tömörségéért, feszességéért, míg az elasztin a rugalmasságát biztosítja. Azonban a kollagén rostokat károsítja az UV-sugárzás, a C-vitamin ellenben elősegíti a képződésüket, vagyis a kollagén szintézist, ami a kor előrehaladtával csökken. Vagyis a C-vitamin segít abban, hogy bőrünk ne ereszkedjen meg, és megőrizze természetes feszességét.

Foltok esetén  

2. csökkenti a hiperpigmentációt, vagyis képes halványítani az UV sugárzás okozta, vagy öregségi foltokat, továbbá

3. lassítja a melanin képződést, vagyis képes megakadályozni, hogy a foltok kialakuljanak.

Pattanások esetén

4. a pattanások után visszamaradt hegek gyógyulását felgyorsítja, vagy akár meg is előzi a hegek kialakulását, de miért? A hegek valójában szövethiányos részek a bőrön, így azáltal, hogy a C-vitamin felgyorsítja a kollagén képződést, tesz azért, hogy új szövetek épüljenek fel a sérült területen, kiegyenlítve a bőrt.

5. segíti a sebgyógyulást, ezáltal képes akár azt is megakadályozni, hogy a hegek kialakuljanak.

Megelőzésre és problémakezelésre egyaránt kiváló!

Rosacea, gyulladás esetén

6. gyulladáscsökkentő hatású, ami mind pattanások esetén, mind rosaceás problémáknál hasznos lehet,

7. erősíti az érfalakat, illetve szabályozza azok áteresztő képességét, aminek szintén rosaceás panaszoknál, és hajszálértágulatok esetén vehetjük hasznát,

8. növeli bőrünk hidratáltságát, ami már csak hab a tortán, sőt

9. antioxidáns hatásánál fogva megakadályozza a sejtkárosodást és felerősíti a fényvédő hatását, ezért szokták a C-vitaminos készítményeket főként nappali használatra javasolni.

Mindezek együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a C-vitamintól a bőr fiatalabbnak, egyenletesebbnek és élettel telibbnek tűnhet, puhább és feszesebb lesz. Ki ne lelkesedne hát a C-vitamin iránt?

De nem mindegy milyen C … 

Bizony, ahogy szokták mondani, az ördög a részletekben rejlik. Jogosan merülhet fel a kérdés, ha a C-vitamin ennyire szuper tökély a bőrnek, miért nem tesznek mindenbe, legalább egy kicsikét?!

Ha szeretsz összetevőlistákat olvasgatni, felfigyelhettél rá, hogy a C-vitaminnal nem csupán aszkorbin sav néven találkozhatsz. Többféle formában használja a kozmetikai ipar, sajátos tulajdonságai miatt. Lássuk, miért!

Ascorbic acid (AA) – módszeres, szabálykövető bőrfanatikusoknak ajánlott, akik a bőrápolás hatékonyságában nem ismernek tréfát

A legismertebb és legtöbbet kutatott C-vitamin forma, ami maga a tiszta C-vitamin, vagy aszkorbin sav. Ki ne hallott már róla? Dicsekedhet mindazon hatásokkal, amiket korábban felsoroltunk.

Valójában gyakori összetevő tartósítóként, antioxidáns hatásánál fogva, illetve előszeretettel használják kis mennyiségben a megfelelő ph beállítására is, de ettől még nem válik anti-aging készítménnyé egy termék. Ahhoz jóval magasabb százalékban kell, hogy tartalmazza egy készítmény.

Kozmetikai felhasználásában a problémát az jelenti, hogy egy rendkívül nehezen formulázható, instabil molekuláról van szó.

Vízmentes rendszerekben stabil, ebben a formában azonban aligha vesszük hasznát a napi bőrápolásban. Vizes oldatai esetén nagyon alacsony, 3,5-nél alacsonyabb ph-n működik csak, ami viszont irritálhatja az arra érzékeny bőrt. És sajnos könnyen oxidálódik, vagyis megszűnik hatásossága, amit extra hozzáadott antioxidánsokkal szoktak ellensúlyozni, de még így is rövid az eltarthatósága azoknak a készítményeknek, amik nagy (~10-15%) százalékban tartalmaznak aszkorbinsavat. Ezeknél a termékeknél ráadásul előírás, hogy hűtőben kell tárolni őket, és még így is maximum 3 hónapig őrzik meg minőségüket. A hatás azonban kárpótolhat a kényelmetlenségekért.

Nehéz tehát tartósan hatásos, ugyanakkor könnyed készítményeket előállítani belőle, bár nincs lehetetlen, mint ahogy azt két hazai gyártó be is bizonyította:

G&G 101 – C-Glow szérum

Tindigo Shake&Shine

Nincs mese tehát, muszáj volt a C-vitaminnak stabilabb formáit előállítani, mert eredeti molekula szerkezetében igencsak problémás összetevő. Itt most két egyéb fajtáját mutatom be, ami az általam ismert magyar kozmetikumokban is megtalálható, de ennél azért több C-vitamin származék létezik a kozmetikai szektorban.

 

 

 

+ 2 rejtélyes összetevő

Amit megvizsgálunk, az a Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) és a Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP) lesz. Lássuk!

Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP) azoknak, akik le akarnak számolni a foltokkal, de a kényelem mellett döntenek

Vízben oldódó, nem irritáló C-vitaminféle, köszönhetően annak, hogy 7 körüli ph-n működik. Stabilabb, mint a sima C-vitamin (AA), ami fény és levegő hatására gyorsan lebomlik. A kutatások azt mutatják, hogy szintén lassítja az UVA és UVB sugarak okozta öregedési folyamatokat, ám kevésbé hatékonyan, mint az AA.

Ő is halványítja a meglévő pigmentfoltokat és segít, hogy újabbak ne jöjjenek elő. Szintén serkenti a kollagén szintézist, de a MAP-formula ebben hatékonyabb. Ugyanakkor nincs arra vonatkozó adat, hogy a bőrben átalakulna aszkorbinsavvá.

Az SAP tartalmú kozmetikumok nagy előnye, hogy stabilitása révén nem kell hűtőben tárolni őket, de a légmentes csomagolás meghosszabbítja az összetevő hatásosságát, és antioxidáns védelmét.


1. MediNatural – Aktív C-vitamin szérum, 2.MediNatural – Hidratáló arckrém C-vitaminnal, 3.MediNatural – C-vitaminos arctisztító gél, 4. Blanche – C-vitaminos nappali arckrém, 5. Blanche – C-vitaminos éjszakai arckrém

Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)  – azoknak, akik feszesebb bőrre vágynak, de nem akarnak lemondani a kényelemről, ugyanakkor nem a napozás szerelmesei

A MAP egy olyan rendkívül stabil C-vitamin változat, ami az SAP-hoz hasonlóan ellenáll a fénynek és oxigénnek. Ennek köszönhetően a MAP tartalmú készítményeket sem kell hűtőben tárolni, a légmentes csomagolás azonban itt is ajánlott.

A bőrben átalakul C-vitaminná (AA), így ugyanolyan jótékony hatása van a bőrre, mint az aszkorbinsavnak, viszont a MAP jóval magasabb pH-n működik (~7 ph), így nem kell félni attól, hogy a túl savas kémhatás irritálná a bőrt. Közvetlen adat azonban nincs arra vonatkozóan, hogy ez a formula is védene az UV sugarak káros hatása ellen.


1.Magister Products – Voyage Málna-C nappali arckrém 25+, 2. Magister Products – Voyage Hyaluron-C nappali arckrém 45+, 3. Tindigo – Bright&Beautiful Anti-aging Serum with 20% MAP

Tehát a tökéletes bőr és a lassú öregedés csak karnyújtásnyira van, nem kell hozzá ebay és amerikai barátnő, vagy Kim Kardashian kozmetikusa, és a Lottó 5-ös sem. Csak egy szuper kis C-vitaminos készítmény, és némi kompromisszumra való hajlandóság.

További bőrápolási tippeket a korábbi bejegyzésekben olvashatsz:

Szemkörnyékápolás okosan – hatóanyagok, termékajánlások, miértek

4 tipp az arctisztításhoz, hogy szebb legyen a bőröd

 

Források:
https://thebeautybrains.com/2014/05/which-kind-of-vitamin-c-is-best-for-skin-the-beauty-brains-show-episode-31/
Bodor Ferencné: Kozmetikus anyagismeret. Műszaki Könykiadó, 2017.

www.blanche.hu
www.skinsmart.hu/
www.szepsegreceptek.hu/
www.magisterproducts.hu/
www.medinatural.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.