Mi kell a bőrnek? – Arctisztítás, ahogy Te szereted

Annyira evidensnek tűnik, hogy eddig nem is beszéltem az arctisztításról. Pedig a legfontosabb lépés a bőrápolásban. Már az is fél siker, ha lefekvés előtt eltávolítjuk a sminket, valamint reggel és este megtisztítjuk az arcbőrünket. Valahogy. Bárhogy! Ugyanakkor ne kelljen emiatt bűntudatot érezni, ha esetleg nem csinálom tökéletesen! Nem elég a sok riogatás, hogy ittam-e elég folyadékot, ettem-e elég rostot? Bio-e a zöldség? Rákkeltő-e a fényvédőm? Annyi mindenre kell(ene) figyelni. Itt az EzüstKörte oldalon nem akarok bűntudatot kelteni, csak megvizsgálni a bőrápolás lépéseit, hátha be tudsz emelni egy-két gondolatot a hétköznapjaidba.  Lássuk az arctisztítás ismérveit!

Miért van szükség a rendszeres arctisztításra?

A bőrünk egy nagy felületű méregtelenítő szerv, ami meg is véd bennünket a külső környezeti hatásoktól. Esténként a bőrünkön sokféle szennyeződés előfordulhat. Por, olajos szennyeződések, verejték, sminkmaradványok, a fényvédő maradványai. Mind-mind olyan anyag, ami eltömíti a pórusokat, megakadályozza a bőr megfelelő légzését, és irritálhatja a bőrfelszínt. Összetételénél fogva pedig nem tudjuk csak vízzel eltávolítani ezeket a szennyeződéseket.

Mi a helyzet felkelés után?

Alvás közben nem éri kipufogógáz a bőrünket, hacsak nem az éjszakai buszon hajtottuk álomra a fejünket ? A szervezet, ill. a bőr azonban ekkor is dolgozik, méregtelenít, a méreganyagokat pedig a bőrfelszínre juttatja. Ezért van jelentősége a reggeli arctisztításnak is. Ezek a méreganyagok, továbbá az esti arcápolás esetleges maradványai már nem annyira makacs szennyeződések, mint a napközben a bőrünkre rakódók, így reggelente elegendő a gyengédebb arctisztítás is. Erre akár a langyos víz is alkalmas, majd egy tiszta és puha törölközővel finoman itassuk csak le a nedvességet.

Az esti arctisztítás a smink és a makacsabb szennyeződések miatt a legideálisabb eredmény elérése érdekében már két lépésből áll. A smink és/vagy a fényvédő eltávolítása történjen először. Ezt követően pedig tisztítsuk meg ismét a bőrt a megmaradt szennyeződésektől. Ne bízzuk egy készítményre, ill. egy lépésre az arctisztítást, mert még egy igazán jó készítmény sem képes erre. Jó példa akár a hajmosás, amikor első lépésben a sampon kevésbé habzik fel, majd az öblítést követően a második adag sampon már könnyebben elbánik a fellazított szennyeződéssel.

Az arctisztítás történhet először olajos lemosóval, vagy micellás vízzel, majd második lépésben krémes, géles lemosóval, vagy szappannal. (Nekem a saját szappanjaim nem szárítják a bőrömet, illetve találtam más tápláló növényi szappant is, ami után nem húzódott a bőröm. Ha Neked is van bevált szappanod, használd nyugodtan! Második lépésként.) A sminket tapasztalataim szerint gyengédebben távolítják el az olajos lemosók és a micellás vizek. Utána pedig jobban eshet második lépésként egy krémes lemosó, arctej, habzó gél, szappan. Ha pedig neked másmilyen sorrend válik be, kövesd nyugodtan azt. A cél a tiszta bőr, túlszárítás nélkül. Két lépésben garantáltan eltávolíthatjuk a szennyeződéseket. A sminklemosásban praktikusak a nedves sminklemosó kendők is, főleg utazásnál, ugyanakkor ezeket is jobb, ha egy második lépés követi, és végül egy vizes öblítés. A felületaktív anyagokat mindig távolítsuk el a bőrünkről. Olvasni időnként, hogy a micellás vizet nem kell leöblíteni. Valamilyen felületaktív anyag azokban is van, mivel enyhén habzanak, ill. a tisztítóhatás fokozására. Így jobb, ha nem marad a bőrön.

Új megfigyelések, trendek

Egyre több bőrápolással foglalkozó szakember és blogger hangsúlyozza, hogy a bőr legfelső védőrétegének (barrier) védelme érdekében használjunk gyengédebb, kevésbé szárító, alacsony ph értékű arctisztítókat, mint korábban. Nem kell a bőrt csikorgóan tisztára suvickolni naponta kétszer, mert több kárt okozhatunk vele, mint hasznot.

Két dolog jut erről eszembe. A bőröm sokáig volt problémás, pattanásos, a T vonalban zsírosan fénylő. Ez nyáron tovább romlott, így a pattanásos bőrre való arctisztítók között keresgéltem, amik többnyire szárító hatású habzó gélek voltak. Majd egy idő után észrevettem, hogy a bőröm állapota nem javul, különösen télen. Sőt, akkor már egyidőben kellett megküzdenem a pattanásokkal és a fénylő homlokkal, az orcákon pedig a száraz bőrrel is ? Mivel a habzó gélek sok helyen kiszárították a bőrömet. Ekkor kezdtem el egyéb alternatívákat is kipróbálni. Körülnéztem hát a normál, száraz bőrre való készítmények között, amik jellemzően inkább arctejek, olajos lemosók. A bőrproblémáimat pedig rendszerben kezelem, vagyis nem akarom már az arctisztításnál felvenni a küzdelmet az összes bőrproblémámmal, és először „csak” a bőröm megtisztítására koncentrálok.

Vagyis a fenti kijelentéssel egyrészt egyetértek, másrészt forgatom a szemeimet arra, hogy ‘használj alacsony ph értékű arctisztítót’. Nálad is mindig van kéznél lakmusz papír, ugye? Értem az instrukció lényegét, és valóban van értelme. A bőr ph-ja közelebb van a savashoz, az arctisztítók azonban lúgosak, amik megbonthatják a savköpenyt, rontva ezzel a bőr védő funkcióján. Ugyanakkor, csak onnan tudhatom, hogy egy arctisztító alacsony ph értékű-e, ha a gyártó van kedves feltüntetni. Egyébként magamnak kell(ene) megmérnem. Hidd el, engem tényleg érdekel a bőröm állapota, de nem fogom méregetni az arctisztítóim ph értékét.

Az arctisztítás, bármilyen készítményt is használjunk erre a célra, maximum 30-60 másodpercet vesz igénybe, vagyis ennyi időt tölt a bőrünkön a készítmény. Ha azt érezzük, hogy a bőrünknek jót tesz, nem csíp, nem éget, nem szárít, nem pirosodik ki tőle, akkor annak ellenére is maradhat a rutin része, hogy nem ismerjük a pontos ph értékét. Hiszen a bőrápolás következő lépéseiben bőven lesz rá alkalom, hogy ellensúlyozzuk azt. Egy tonik, szérum és krém pedig jóval hosszabb időt tölt majd a bőrünkön, így érdemesebb ott nagyobb figyelmet szentelni a megfelelő összetételre. Tudom, hogy ez eretnek gondolat, vállalom!

Ettől függetlenül az SLS (sodium-lauryl-sulfat) tartalmú habzó géleket azért (is) érdemes kíméletesebb készítményre cserélni, mert a felületaktív anyagok közül az SLS a legerősebben szárító hatású, legagresszívabb. A felesleges faggyún kívül megbonthatja a bőr természetes lipid rétegét is. (A lipidek olyan zsírok, amik védik a bőrt a különféle baktériumok bejutásától.)

Száraz bőrűeknél azonnal érezhető ez a negatív hatás, zsíros bőrnél pedig még intenzívebb zsírosodásra ösztönzi a bőrt, mivel az azonnal vissza akarja építeni természetes zsírtartalmát. Nem lehetetlen persze a védőréteg visszaépítése bőrazonos hatóanyagokkal, a legcélravezetőbb azonban az, ha már ragaszkodunk a habzó gélek használathoz, hogy egy gyengédebb lemosót választunk. Így az összetevőknél figyeljünk arra, hogy SLS helyett inkább a következő felületaktív anyagok egyike szerepeljen a felsorolásban: pl. Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Lauroamphoacetate, Sodium Cocoyl Isethionate, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Lauryl Glucoside.*

Az én arctisztítási rutinom

Reggel langyos vízzel mosom át az arcom, és a benedvesített Kell a Púder (KAP) ásványi sminklemosó pamaccsal. Majd egy törülközővel, vagy a Vixie kozmetikai kendőmmel törlöm szárazra.

Este két lépésben végzem a tisztítást

A smink és/vagy fényvédő eltávolítására a Magister Products micellás vizét használom, vagy az Alverde Q10 arclemosó olaját. Az olajat egy kis szivaccsal, vagy a KAP pufnijával mosom le. Ezt követően a Balea száraz bőrre való E vitaminos lemosó krémjét használom, amit szintén nedves szivaccsal, vagy a pufnival mosok le.

Ha szívesen olvasnál bővebben az Alverde olajos sminklemosóról, kattints IDE!

A pamacsot és a Vixie kozmetikai kendőt a gyártó javaslatától eltérően használom, de nekem így váltak be. Nem szeretem a nedves kendővel macerálni a bőrömet, mert nem érzem eléggé puhának és kissé húzza a bőrömet. A sminket viszont kiválóan eltávolítja. A pufni jóval puhább, nem húzza a bőrömet, de nem merem teljes egészében rábízni magam.

Tehát reggel elég egy laza lemosás, este azonban ne itt spórold meg azt az 1-2 percet. Két lépésben hatékonyabb, a bőröd pedig meghálálja a törődést.

Hajrá Csajok! Maradjon a tiszta bőr!

*A linkekre kattintva a Krémmánia adatbázisát találod. Használd nyugodtan vásárlásaid előtt is. Ez Magyarország legnagyobb adatbázisa, ahol rengeteg kozmetikumot megtalálsz összetevőlistával együtt. Az összetevőknek pedig a részletes leírását is elolvashatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.