Levendula – 20+1 felhasználási mód

Nemcsak a molylepkék ellen véd

Lehet imádni és utálni a levendula illatát, de abban mindkét tábor egyetérthet, hogy egy rendkívül hasznos és sokoldalú gyógynövényről van szó. A szépségét pedig most júniusban csodálhatjuk csak meg igazán. Megkezdődött a virágzás, így érdemes ellátogatni hazánk ismert levendula ültetvényeire, hogy még a szüret előtt teljes pompájában láthassuk a földeket. Nézzük csak, mi mindenre tudjuk használni a levendulát.

Dörgicse – Levendárium

Márciusban a monoszlói levendula birtokon jártam, a pünkösdi hétvégén pedig a dörgicsei Levendáriumot látogattuk meg a férjemmel. Csodálatos élményekkel gazdagodtunk, és feltöltöttem a levendula raktárainkat is. Ezen felül minden alkalommal újabb és újabb felhasználási módjait ismerem meg ennek a kis lila virágnak.

Ezerarcú levendula – De miéééért?! 

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyugtató hatású növényről van szó, hogy csak a legismertebb tulajdonságait említsem. Érdemes azonban gyógyító hatását többféleképpen kihasználni a mindennapokban. Lássuk!

Szárítva

A levendula közismert felhasználási módja, hogy a szárított virágokat kis zsákban a szekrénybe téve elűzi a molyokat (1). Szárított virágából teát is főzhetünk (2), ami mértékkel fogyasztva nyugtató hatású. Szintén szárítva, párnabetétként (3) segítheti a nyugodt alvást is.

Illóolajként

Szappanok, kozmetikumok kedvelt összetevője (4) gyulladáscsökkentő hatása miatt, különösen a mitesszerrel, pattanással küzdőknek jelenthet megoldást. (Érzékeny bőrűek inkább kerüljék használatát az arcápoló készítményekben.) Adagolhatjuk mosásnál (5) a (semleges illatú) öblítőhöz, vagy az öblítőként használt ecethez is.

Hajmosást követően (6) öblítsük le hajunkat enyhén ecetes vízzel, amelyhez 1-2 csepp illóolajat adtunk. Én egy 2 literes kancsóba szoktam a langyos vízhez 1 evőkanálnyi ecetet adni, és ehhez pár csepp illóolajat. Fejbőrünkre is jótékony hatással lesz, és egész nap érezhetjük a levendula finom illatát. Az ecet nem érződik a hajon, ilyen kis mennyiségben.

Fürdővízhez is adagolhatjuk (7) nyugtató, izomlazító hatása miatt. Ebben az esetben kevés mézben, vagy tejben oldjunk fel 2-3 cseppet, majd ezt öntsük a fürdővízhez. Nyilvános fürdőzés után az illóolajos lábfürdő (8) megelőzheti a láb gombás fertőzéseit.

Aromalámpában (9) légfrissítőnek, és a levegő fertőtlenítésére is használhatjuk. Inhalálásra (10) felső légúti megbetegedéseknél, arcüreg gyulladásnál alkalmazható.

Halántékra dörzsölve (11) nyugtató hatású. Vigyázat! Az illóolaj tömény felhasználása nagy odafigyelést igényel, egyetlen csepp is elég a halántékra. Előtte végezzünk a csuklónk belső felén bőrpróbát. Még jobb, ha valamilyen olajos hígításban alkalmazzuk pl. shea vajhoz keverve.

Kevésbé ismert felhasználási módja, hogy hüvelyi irritáció esetén (12), amíg eljutunk az orvoshoz vagy gyógyszertárba, cseppentsünk 1 csepp levendula illóolajat a tisztasági betétre. Hatékonyan csillapítja a viszketést és csökkenti a gyulladást. Kiegészíthetjük 1 csepp teafaolajjal is, ami szintén gomba és vírusölő hatású. A problémának azonban járjunk utána!
Az illóolajok hatásairól és veszélyeiről Cirmi blogján olvashatunk egy nagyon érdekes és hasznos interjút, amit Dr. Böszörményi Andreával készített.

„Levendula kedves kis lila virága,
Szerelmes kislányok illatos világa.”*

Hidrolátumként/virágvízként

Az illóolaj előállítása során, a lepárlás folyamán ún. hidrolátum is keletkezik, ismertebb nevén virágvíz. Ez a levendulavíz szintén sokoldalúan használható, mivel értékes hatóanyagokat tartalmaz, higított formában.

Horzsolásoknál (13) fertőtlenítő, hámosító hatású. Napégés esetén, vagy kisebb égési sérüléseknél (14) hűtés után csökkenti a fájdalmat, regenerálja a hámot. Epilálást követően (15) megnyugtatja a bőrt, csökkenti a pirosságot. Rovarcsípésekre fújva csökkenti a viszketést (16), és távol is tartja az élősködőket (17). Fejbőr problémák esetén (18) is kényelmesen alkalmazható a virágvíz, egy pumpás flakonból hajmosás után a fejbőrre permetezve nyugtatja a sebes, viszkető területet.

Élelmiszerben 

Nem ritka, hogy élelmiszerben találkozunk a levendulával. Én kevésbé szeretem a levendula ízű fagyit (19) és csokit (20), de sokan esküsznek rá. A szörp (21) cukorral, vagy nyírfacukorral elkészítve azonban már kevésbé intenzív, és valóban frissítő finomság.

Te mire használod még a levendulát, vagy származékait?

Forrás:
https://cirmiblog.wordpress.com
https://levendarium.hu
http://magyarprovencelevendula.hu
*Linn Márton: Levendula!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.