Radírozzunk, hámlasszunk, vagy peelingezzünk? – Egyáltalán mit jelent ez? 1. rész

Szezon van. Síszeszon, influenza szezon és a hámlasztások szezonja. Időszerű hát, hogy tisztába tegyük ezt a kérdést is, ami már rég nem csupán kozmetikai trend, hanem a bőrápolás egyik kulcslépése. De mit jelent pontosan az, hogy hámlasztás, miben különbözik a bőrradírozástól és miért kulcslépés?

Radírozzunk, hámlasszunk, vagy peelingezzünk – Egyáltalán mit jelent ez

A bőrradírozás nem újkeletű dolog, a 90-es években vált ismertebbé a hétköznapi bőrápolás részeként is, a kozmetikusnál pedig egészen biztosan találkozhattál vele valamilyen formában.

a peel szó egy angol szó, jelentése lehámlik, lepereg, lepattogzik, lemállik, leválik*

a peeling pedig a ragozott alakja, jelentése hámlasztás

a bőrradírozás szó jelentése is hámlasztás, vagyis az elhalt hámsejtek eltávolítása, de ekkor mechanikai szemcsékkel végzik mindezt, finom, körkörös mozdulatokkal.

A hámlasztás háromféle lehet: 1. mechanikai, 2. enzimes, vagy 3. kémiai. 

A hámlasztás, vagy bőrradírozás célja azonos: eltávolítani az elhalt hámsejteket a bőr legfelső rétegéről, ezzel megújítani a bőrt, és a sejteket is megújulásra ösztönözni. Azt az információt kapja a bőrünk, hogy elvékonyodott a hámréteg, és gyorsan új sejteket kell termelni, hogy ezt az űrt betöltse és megvédjen bennünket.

Miért kulcslépés a bőrápolásban a hámlasztás?

Radírozzunk, hámlasszunk, vagy peelingezzünk – Egyáltalán mit jelent ezA napi bőrápolás során természetes úton is képesek az elhalt hámsejtek távozni a bőrfelszínről, például amikor az arctisztítás után áttöröljük az arcunkat egy törölközővel, vagy amikor vattakoronggal tisztítjuk meg.

Az idő előrehaladtával azonban a bőrünk egyre lassabban képes megújulni. Így az elhalt hámsejtek felhalmozódnak, és fakóvá, élettelenné teszik a bőrt.

Ha valaki szeborreás bőrrel küzd, legyen az olajos, vagy korpás szeborrea, ott a szaruképzés fokozott. Vagyis a bőr még inkább megvastagszik, fokozva a további mitesszerek és pattanások kialakulását.

Ha segítünk a bőrünknek megszabadulni ezektől az élettelen hámlapocskáktól, akkor;

 • javul a bőrlégzés –> üdébb, egészségesebb bőr
 • fokozódik az új sejtek képződése -> bőrmegújulás
 • a tápanyagok képesek jobban felszívódni -> jobban hasznosulnak a kozmetikumok
 • halványodnak az apróbb ráncok 
 • halványodnak a foltok

És akkor most radírozzunk, vagy hámlasszunk? – Melyiket válaszd?

1. Mechanikai hámlasztás

A bőrradírozás tehát mechanikai szemcsékkel végzett FINOM dörzsölése a bőrnek, amellyel eltávolíthatóak az elhalt hámsejtek. 

Mik ezek a mechanikai szemcsék? 

Kisebb-nagyobb szemcseméretű, jobb esetben lekerekített aprócska golyócskák.

Ezek készülhetnek szilikonokból, különféle műanyagokból, de természetes szemcsék is léteznek, amiket őrölt sárgabarack-, olíva-, vagy mandulamagból készítenek, vagy akár epermagból, csicseriborsó őrleményből.

Miért támadják a mechanikai bőrradírokat?

Gyerekkorunkban tesómmal készítettünk egy bőrradírt, amit egy női magazin hasábjain találtunk. Kefirből és búzadarából kevertük ki. Felkentük az arcunkra, megvártuk, amíg megszárad, majd ledörzsöltük. (Tejóég!!!!!) A búzadara szemcséi nagyon nagyok, fájt a dörzsölés.….brrrrr.

Tinédzser koromban aztán rákaptam a dologra, akkor a pattanásos bőrömet időnként meggyötörtem egy nagyon erős szemcsékkel rendelkező, mentolos! bőrradírral. Rendkívül sima lett tőle a bőröm, de ez minden. Nyilván a gyulladt pattanásokon nem segített, sőt! Még ma is kiráz tőle a hideg, ha rágondolok.

Használtam szemcsés arctisztítókat is, amik átmenetileg tudtak javítani az olajos szeborreás bőröm állapotán, de naponta kétszer dörzsölgetni az arcot, nem szerencsés. De nagy kísérletező vagyok 

Támadások a következő okokból kifolyólag érik a bőrradírokat:

 • ha túl élesek a szemcsék, mikrosérüléseket okoznak a bőrön, ami fertőzések táptalaja lehet
 • gyulladás esetén tovább ingerlik a bőrt, rontva annak állapotán, fokozva a gyulladást
 • gyenge kötőszövet, és érfalak esetén akár hajszálér tágulatok is kialakulhatnak
 • ha a bőrön gyulladt pattanások vannak, a szemcsék felsérthetik a pattanás körül kialakult ún. lobgátat, teret engedve a gyulladás továbbterjedésének
 • a pattanásokat baktériumok elszaporodása okozza (p.acne…) a dörzsölő mozdulattal ezek átterjedhetnek az arc többi részére is, ott is pattanásokat okozva
Radírozzunk, hámlasszunk, vagy peelingezzünk? – Egyáltalán mit jelent ez?

Magister Products Tropiscrub Arcradír

Emiatt sokan vannak, akik hadat üzentek a mechanikai bőrradíroknak. Én nem tartozom közéjük. A megoldás itt az, hogy felmérjük a bőrünk állapotát, megkeressük a megfelelő terméket, és azt okosan használjuk. Ja, hogy ez nem feltétlenül egyszerű? Na, ebben egyetértek.

A mai napig találok olyan bőrradírokat a piacon, ahol a gyártó azt ígéri, hogy a szemcsék lekerekítettek és aprók, de én mégis erősnek érzem őket. Ez persze egyéni érzékenységtől is függ, de tényleg oda kell figyelni, mit használunk a bőrünkön.

Ami egészen biztosan nem fog sérülést okozni, és szépen hámlaszt:  Adrienne Feller – Hungarian Spring Arcradír – vagy a professzionális vonalon a Bio peeling por a Levendulás peeling emulzióval

De mégis kinek lehet jó a mechanikai bőrradír?

 • normál bőrűeknek 
 • akiknek a bőre nem érzékeny, 
 • akiknek nincsenek gyulladt pattanásaik (néhány mitesszer nem akadály)
 • akiknek a bőre nem túlságosan vékony, hogy szinte átlátszanak alatta az erek
 • akinek a bőre nem zsírhiányos, mivel a zsírhiány gyakran teszi érzékennyé, törékennyé a bőrt

Hogyan lehet okosan használni a mechanikai peelingeket?

 • tisztítsd meg a bőröd a szokásos módon, és hagyd nedvesen
 • végy egy kis mennyiséget a bőrradírból, oszlasd el az ujjbegyeiden, majd nagyon finom, körkörös mozdulatokkal masszírozd át vele az arcod
 • használd a nyakadon és a dekoltázsodon is
 • hagyd ki a szemek környékét, de fordíts külön figyelmet az orrhajlatra
 • langyos bő vízzel öblítsd le, majd itasd fel a maradék vizet egy tiszta, puha törülközővel
 • vagy vizezz be langyos vízzel egy kisméretű törölközőt, kicsit csavard ki, és ezzel töröld át az arcodat, eltávolítva a finom szemcséket.

Milyen gyakran?

Hetente egyszer mindenképpen, de vannak bőrtípusok, amiknél a heti kétszeri bőrradírozás sem okoz gondot. De ennél többször semmiképpen ne radírozzunk!

Az erősebb szemcséjű radírokat el tudjuk használni a test radírozására, ami szintén hasznos. A bőr simább, puhább lesz, megelőzhetjük vele, hogy benőjenek a szőrszálak pl. epilálást követően, és a testápolók is könnyebben felszívódnak.

Jövő héten folytatjuk az enzimes és kémiai hámlasztással, addig egy kis ízelítő, hogy mit is jelentenek ezek a fogalmak:

2. Enzimes hámlasztás

Fehérjebontó enzimek segítségével felbontják a hámsejtek között lévő fehérjetermészetű anyagokat, ill. kötéseket, ezzel segítik eltávolítani a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket. Kíméletesebb eljárás, így érzékeny bőrűeknek, vagy kezdőknek ezt szoktuk javasolni.

3. Kémiai hámlasztás

Magister products AHA mélytisztító arcmaszk zöldagyaggal

Magister Products AHA mélytisztító arcmaszk zöldagyaggal

Különféle savakkal végzett művelet, melynek során a hámsejtek között lévő kötést feloldjuk, így az elhalt hámsejtek eltávolítása nem mechanikai úton, hanem a kémiai kötések megszüntetésével megy végbe. Vagyis leoldjuk azokat.

Nekem a kémiai hámlasztók a kedvenceim, mert nemcsak a bőrlégzés fokozásában segítenek, hanem a folthalványítás, a ránchalványítás és az öregedésgátlás terén is elképesztően látványos eredmények érhetők el velük. Sőt, a problémás, mitesszeres, pattanásos bőr állapotán is képesek javítani!

 

Folyt.köv. jövő héten!

 * https://topszotar.hu/angolmagyar/peeling

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.