4+1 tipp az arctisztításhoz, hogy szebb legyen a bőröd

Hogyan lehet az arctisztítást elrontani?! Hiszen az pofon egyszerű, igaz? Mégis van néhány apróság, amin elcsúszhatsz. Nézzük!

4+1 tipp az arctisztításhoz, hogy szebb legyen a bőröd

 

1. tipp: Egy fárasztó nap után, vagy jól sikerült grill party után elblicceled az esti arctisztítást, mert fáradt vagy

A bőrödnek is szüksége van pihenésre. A rajta hagyott szennyeződések eltömítik a pórusokat, és nem tud megfelelően lélegezni. Az eredmény: fáradt, fakó, gyorsan öregedő bőr, nyúzott arc, szem alatti karikák, pattanások.

Milyen szennyeződések lehetnek a bőrödön, akkor is, ha nem sminkelsz? A kezedről és a telefonodról sok minden vándorolhat az arcodra, nem beszélve a verejtékről, a porról, a levegőben lévő szennyeződésekről, úgymint kipufogógázok, pollenek.

Tindigo Mild & Pure Cleansing Liquid Balm

Tindigo Mild&Pure Cleansing Liquid Balm


2. tipp: Sajnos az sem elég, ha esténként csak vízzel mosol arcot, mert „úgysem sminkelsz”

Az előbb felsorolt szennyeződéseket, mivel olajosak, megtapadnak a bőröd által termelt faggyúban. A víz nem oldja ezeket, tehát nem is tudja megfelelően eltávolítani. Így az eredmény hosszútávon majdnem ugyanaz, mintha egyáltalán nem tisztítanál arcot. Ráadásul a további készítmények felszívódását is gátolja, ha a bőr nem tiszta.

 

 

3. tipp: Egy lépésben próbálod lemosni a sminked, és a napi szennyeződéseket is az arcodról

Magister Products Epervíz Arc és Sminklemosó

Magister Products Epervíz Arc- és Sminklemosó

Ebben sajnos a reklámok a ludasak, amik elhitetik velünk, hogy ez lehetséges 

Először a sminktől szabaduljunk meg, majd jöhet a bőr további tisztítása. Azonban ekkor sem kell csikorgósra sikálni az arcod. Csak finoman Hölgyeim!
A micellás víz nem csodaszer, bár kétségtelenül hatásos arctisztító, ha megfelelően használjuk. A smink eltávolítására kitűnő, de kövesse egy kíméletes arclemosó hab, vagy arctej.

 

4. tipp: Arctisztító helyett használod a tonikot

COLO-Frissítő-arctonik-zöldteával-és-C-vitaminnal

COLO Frissítő arctonik zöldteával és C-vitaminnal

Igen, sajnos ez gyakoribb, mint hinnéd. Szerintem a régebbi Clean&Clear reklámok, és a micellás vizek térhódítása okozta a félreértéseket.

A tonikokat korábban a bőr ph értékének visszaállítására használták. Régebben az arctisztítók lúgosak voltak, vagy jóval lúgosabbak, mint a mai korszerű készítmények, így eltolták a bőr ph értékét lúgos irányba. Ahhoz azonban, hogy a bőr védőrétege ne sérüljön, szükség van az enyhén savas ph-ra. Egy lúgos arctisztító után tehát vissza kell(ett) állítani ezt, az enyhén savas tonikokkal. Ma a tonikok/tonerek funkciója picit más, de erre itt most nem térnék ki. Az arctisztítókat, arctejeket azonban nem helyettesítik!

Figyelem, még valami, a micellás víz nem tonik!

 

+1 tipp: Nem makulátlanul tiszta az arctörlőd

Van egyáltalán külön arctörlő törölköződ, kendőd, szivacsod? Ugye nem a fürdőlepedőddel, vagy a kéztörlésre kirakott közös törcsivel itatod le a nedvességet az arcodról?
Ha problémás a bőröd, és mitesszerektől, pattanásoktól szenvedsz, még inkább ügyelj arra, hogy mindig friss, tiszta kendőkkel érj csak az arcodhoz.

Amire még ügyelj:

  • cserélj gyakrabban kispárna huzatot 
  • tisztítsd meg rendszeresen a mobilodat
  • a sminkecseteket, szivacsokat is tartsd tisztán!

Ha most nagyon kiakasztottalak, hidd el, nem állt szándékomban. Igen, a kozmetikai ipar és a reklámipar is elmehet a fenébe! Egyetértek. A bőrápolás egyik legfontosabb lépése azonban mégiscsak az arctisztítás, ezért a legörgetők kedvéért összefoglalom a lényeget.

Kisokos az arctisztításhoz:

  • Reggel és este is ügyelj az alapos, de kíméletes arctisztításra.

    Fotó: kap.hu

  • Használj erre a célra arctejet, nem túlságosan lúgos arctisztító habot, olajos lemosót vagy micellás vizet.
  • Ha sminket is viselsz, először azt távolítsd el, például micellás vízzel, majd a következő lépésben tisztítsd meg a bőröd a további szennyeződésektől is.
  • Ügyelj rá, hogy ne nyúzd, dörzsöld a bőröd. Csak finom, körkörös, masszírozó, simogató mozdulatokkal dolgozz.
  • A vizet csakis tiszta, puha törülközővel itasd le az arcodról. Csak itasd, ne töröld!

A fent leírtakat a megszerzett tudásom és tapasztalataim alapján állítottam össze, a saját véleményemet tükrözik. Ez eltérhet a szakma, ill. egyes gyártók álláspontjától.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.