Hogyan fogsz kikapcsolódni az ünnepek alatt?

Az EzüstKörte Blog témája elsősorban a bőrápolás, de szeretek életmóddal kapcsolatos bejegyzéseket is írni. A karácsonyi szünet, és az évvége pedig kifejezetten kedvez az olvasásnak. Idén már csak ilyen könnyed témák lesznek a blogon, aztán 2020-ban majd jövök ismét a fajsúlyos bőrápolási kérdésekkel. Könyvimádók figyelem, íme az ajánlataim Nektek!

Lesz itt minden; fantasy, nyomozós regény, életrajzi könyv, szépségápolással kapcsolatos olvasnivaló, sőt, még pszichológiai thriller is! Mégpedig azért, mert ember legyen a talpán, aki hulla fáradtan (is) tud szépirodalmat olvasni. Két bölcsész diplomával a hátam mögött bátran vállalom, hogy időnként nagyon jólesik könnyedebb műfajokat olvasni. Persze ebből is létezik nyelvileg igényes változat. Ha pedig egy könyv 50-80 oldalon keresztül nem köt le, megy a feledésbe. Az élet túl rövid ahhoz, hogy unalmas, vagy éppen rossz könyveket olvassunk.

 1. Németh László: Iszony

Karácsonyi könyvajánló ilyen címmel?! Most már biztos lehetsz benne, hogy ez nem egy lájkvadász írás. Nálam ez A KÖNYV! Legalább háromszor olvastam már, és még legalább ugyanennyiszer fogom.
Kárász Nelli kénytelen hozzámenni Takaró Sanyihoz, és hiába minden igyekezet, ez a házasság mindkettejük számára sok boldogtalanságot szül. Lélekrajzi regény, egy letűnt falusi korszak bemutatása.

Akárhányszor olvasom, mindig megdöbbenek azon, hogy Németh László milyen tökéletesen formálja meg a vívódó Nelli karakterét. Minél idősebb vagyok, annál inkább értem az érzéseit. Talán ehhez a könyvhöz is meg kell érni, bár már 17 évesen is imádtam.

 1. Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő

Egy kisregényben megelevenedő családi nagyregény.

Afféle koncentrátum. Természetesen zseniális, mint minden Szabó Magda könyv. Figyelem! Itt minden mondatnak súlya van, fáradtan nem ajánlom.

 1. Michelle Obama: Így lettem

Korábban nem olvastam még ma is élő, ismert személy önéletrajzi írását. Ez volt az első, és biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó.

Nem gondoltam volna, hogy egy amerikai First Lady életének lehet olyan mozzanata, ami hasonló az én életemhez. Nem a Harvardra, vagy a Fehér Házban töltött évekre gondolok persze. Egy eltökélt, de sebezhető nő képe rajzolódott ki előttem. A könyv elején még azt éreztem, hogy ez egy „politikailag korrekten” megírt könyv, egy idealizált gyermekkorral, de szerencsére sikerült ezen túllépni. A házassága Barack Obamával, a gyermekvállalás, majd a kampányolás időszaka bőven tartogat kevésbé irigylésre méltó történeteket. Érdekes volt megismerni az amerikai társadalmat egy diplomás, színes bőrű tollából. (Michelle többször utal a színes bőrűek hátrányos helyzetére ebben a könyvben, ezért is merem ezt így kihangsúlyozni.)

 1. James Harriott: Állatorvosi pályám kezdetén

Hogyan boldogul egy zöldfülű állatorvos a hol tapasztalt, hol visszamaradott, hol minden hájjal megkent farmerek között az angol dombvidéken?

Szívmelengető és humoros történetek a hagyományok és a fejlődés találkozásáról. Több könyve is van az írónak, alig várom, hogy azokat is elolvassam.

 1. Adrian Plass: Egy kegyes kétbalkezes naplója

Szintén többször újraolvasott könyv. Pici, vékony, egy este alatt kiolvasható.

Egy keresztény családapa igyekezete, hogy még jobb keresztény lehessen, de a dolgok nem mindig az elképzelései szerint alakulnak. „Nagyon jó keresztyén lennék, ha időnként nem zavarnák meg mások az életemet” Adrian-nek fergeteges humorérzéke van, és a többi karakter is kitesz magáért. Ilyenkor karácsonykor mindig újraolvasom.

 

 

 1. Rita Falk: Télikrumpligombóc

Franz Eberhofert, a bajor nyomozót egy komolyabb kihágása után vidékre helyezik, hogy ott őrizze a békét, és a nyugalmat. Mígnem komoly bűncselekmény történik, és mindent latba vet, hogy felgöngyölítse az esetet.

Franz Eberhofer történetei a családunkban is nagy népszerűségnek örvendenek, alig várjuk az újabb és újabb köteteket. Szinte családtagnak érezzük már a süket nagyit, aki kiváló bajor ételeket főz, a Beatles imádó apukát, a tubákfüggő bírót és Wolfit, a helyi kocsmárost. Közben persze a gyilkossági ügyek sem sikkadnak el, és mindig elképesztő fordulatokat vesz a történet.

 

 

 1. Réti László: Cameron Larkin-sorozat (Kaméleon, Polip, Panda)

Imádom a maguknak való rendőrnyomozókat, nem vitás. Hát még ha ennyire elvetemültek, mint Larkin. Ritka, hogy sírva röhögök egy könyvön, itt ez is megtörtént. Egyébként a Panda került először a kezembe, és lényegében visszafelé olvastam a sorozatot, de nem jelentett hátrányt.

A sztorik mindig lebilincselők, fordulatos a nyomozás, sőt Larkin személyében az író ki-kiszól, mintegy narrálva az eseményeket. Így tudhatjuk meg azt is, hogyan zajlik a valóságban egy helyszínelés. Réti László nyomozóként dolgozott, mielőtt regényíró lett, innen a hitelesség, és valószínűleg a gyilkos humorérzék is. Úgy tudom készül a 4. Larkin sztori, már alig várom.

A linkre kattintva egy érdekes interjút olvashattok az íróval.

 1. Tajti Ildikó: A szép bőr titka

Ildi a Tindigo márka megalapítója, bőrápolási tanácsadással is foglalkozik. Két könyve jelent meg: az Esszenciális bőrápolás és ez. Rövid, velős és nagyon informatív könyvek, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki bőrproblémával küzd, és vett már meg olyan készítményt, ami később a kukában landolt, rossz döntésnek bizonyult. Minden kis-nagylány felvilágosító csomagjába beletenném az első intim betétek mellé, mert a felvilágosításra szerintem a megfelelő bőrápolás terén is szükség van.

 1. Harry Potter Magazin – a megjelenés 20 éves évfordulójára

Aki olvasta, és szerette a könyveket, annak sok-sok érdekes információt és történetet tartogat ez a magazin. Interjúk, statisztikák, érdekességek, kulisszatitkok, Roxfort-térkép (hoppá!)

Minden kötet elolvasása után olyan suliba akartam járni, mint a Roxfort…ezt csak egy rajongó értheti.

 

 

 

 

 1. Szakácskönyvek

Bármikor szívesen lapozgatok szakácskönyveket, de ilyenkor ünnepek idején még inkább. Aztán végül mégis ugyanaz a menü, mint évről-évre. De van valami megnyugtató a szakácskönyv lapozgatásban. Legalább olyan élvezetes, mint főzőműsorokat nézni. 20 perc alatt megvan egy karácsonyi menü, hát nem pihentető látvány?

Ebben a kategóriában nem is emelnék ki egyetlen könyvet sem. Csak vedd elő a kedvenced, vagy a nagymama receptes füzetét, szép módja az emlékezésnek.

+1

 1. Julia Heaberlin: Véres margaréták

Nem véletlenül hagytam utoljára. Aki nagyon unta a fenti könyveket, mert a keményebb műfajokat kedveli karácsonykor is, azoknak álljon itt az általam olvasott leghátborzongatóbb pszichológiai thriller.

A Véres margaréták….egy könyvesboltan akadtam rá véletlenül, mikor csak kószáltam és nézelődtem. Elolvastam a fülszöveget, és azonnal tudtam, hogy ezt meg kell vennem. Pedig előtte 10 évig hasonlót sem fogtam a kezembe.

Tessát 16 évesen találják meg egy félig kiásott sírban, több másik lány holtteste mellett. Tessa is épphogy életben maradt. Innentől kezdve csak úgy emlegetik, mint az egyetlen életben maradt Margarétát, mivel a sorozatgyilkos mindig margaréta mezőkön ásta el áldozatait.

Majd 18 évvel később egy csapat texasi ügyvéd ismét felkarolja az ügyet. A tettest ugyan elfogták, de mindent tagad. Tessa pedig senkinek nem meri elárulni, hogy azóta is minden évben valaki margarétákat ültet a háza mögé … brrrrrr, izgalmasan hangzik, ugye?

 

Remélem sikerült felkeltenem egy-egy könyv iránt az érdeklődésed. Kellemes kikapcsolódást kívánok az olvasáshoz, és békés, boldog karácsonyt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.