A hamvas barack titka – regenerál, élénkít, késlelteti az öregedést

Sárgabarack / Prunus armeniaca/Apricot/

Tudtad?
Kínából érkezett hazánkba, és a paradicsomhoz hasonlóan rengeteg likopint tartalmaz. Miért jó ez nekünk? Fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a magjából kinyert olaj pedig kiváló bőrápoló, sőt az öregedést is lassítja! Kedvező tulajdonságai miatt nemcsak felnőtt, de babaápoló készítmények kedvelt összetevője.

A sárgabarack, vagy más néven kajszibarack Kínából érkezett hazánkba, Örményországon keresztül – innen az elnevezése is ’armeniaca’ vagyis ‘örmény’. A Duna-Tisza közén Kecskemét lett a kajszi központja, és bár több más országban is terem, a magyar barack zamata egyedülálló.
A likopin jelentős mértékű antioxidáns (szabadgyökfogó) tulajdonsággal bír. A likopin nagyobb mennyiségben elsősorban a paradicsomban található meg, de a sárgabarack is jelentős mennyiségű likopinnal büszkélkedhet. Nagyobb mennyiségű fogyasztása növeli a vérplazma likopin koncentrációját. A nagyobb likopin koncentrációt középkorú vagy idős nők esetében összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek kisebb kockázatával.

A gyümölcs és kivonatainak jótékony tulajdonságai:

  • antioxidáns
  • erősíti a szervezet természetes védekezőképességét
  • nyugtató, gyulladáscsökkentő
  • számtalan vitamint tartalmaz, és különösen sok káliumot, valamint béta-karotint
  • öregedéskésleltető
  • sejtmegújító hatású
  • természetes zsírsavakban gazdag
  • regeneráló, élénkítő hatású
  • enyhíti a bőrviszketést

Milyen néven találod az összetevőlistákban?
Prunus Armeniaca (Apricot) Kerner Oil – sárgabarack magolaj
Prunus Armeniaca (Apricot) – sárgabarackmag őrlemény

 

 

Milyen kozmetikumokban juthatsz hozzá? (a termékeket linkeltem, katt a nevükre!)

Fotó: panarom.hu/magisterproducts.hu/nagora.hu

Panarom – Sárgabarackmag olaj

Magister Products – Sárgabarack-mangó testvaj

Nagora – Tápláló babafürdető és sampon bio sárgabarackmag olajjal

 

Források:
https://balintgazda.hu/minden-heten-szuret/julius/kajszi.html

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/08/Taplalkozasi_Akademia_2016_08_Antioxidansok_160829.pdf

Bodor Ferencné: Kozmetikus anyagismeret, Műszaki Könyvkiadó, 2017.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.