Sárgabarack / Prunus armeniaca/Apricot/
Tudtad?
Kínából érkezett hazánkba, és a paradicsomhoz hasonlóan rengeteg likopint tartalmaz. Miért jó ez nekünk? Fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a magjából kinyert olaj pedig kiváló bőrápoló, sőt az öregedést is lassítja! Kedvező tulajdonságai miatt nemcsak felnőtt, de babaápoló készítmények kedvelt összetevője.
A sárgabarack, vagy más néven kajszibarack Kínából érkezett hazánkba, Örményországon keresztül – innen az elnevezése is ’armeniaca’ vagyis ‘örmény’. A Duna-Tisza közén Kecskemét lett a kajszi központja, és bár több más országban is terem, a magyar barack zamata egyedülálló.
A likopin jelentős mértékű antioxidáns (szabadgyökfogó) tulajdonsággal bír. A likopin nagyobb mennyiségben elsősorban a paradicsomban található meg, de a sárgabarack is jelentős mennyiségű likopinnal büszkélkedhet. Nagyobb mennyiségű fogyasztása növeli a vérplazma likopin koncentrációját. A nagyobb likopin koncentrációt középkorú vagy idős nők esetében összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek kisebb kockázatával.
A gyümölcs és kivonatainak jótékony tulajdonságai:
- antioxidáns
- erősíti a szervezet természetes védekezőképességét
- nyugtató, gyulladáscsökkentő
- számtalan vitamint tartalmaz, és különösen sok káliumot, valamint béta-karotint
- öregedéskésleltető
- sejtmegújító hatású
- természetes zsírsavakban gazdag
- regeneráló, élénkítő hatású
- enyhíti a bőrviszketést
Milyen néven találod az összetevőlistákban?
Prunus Armeniaca (Apricot) Kerner Oil – sárgabarack magolaj
Prunus Armeniaca (Apricot) – sárgabarackmag őrlemény
Milyen kozmetikumokban juthatsz hozzá? (a termékeket linkeltem, katt a nevükre!)
Magister Products – Sárgabarack-mangó testvaj
Nagora – Tápláló babafürdető és sampon bio sárgabarackmag olajjal
Források:
https://balintgazda.hu/minden-heten-szuret/julius/kajszi.html
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/08/Taplalkozasi_Akademia_2016_08_Antioxidansok_160829.pdf
Bodor Ferencné: Kozmetikus anyagismeret, Műszaki Könyvkiadó, 2017.