“Az orrunknál fogva vagyunk vezetve” 2. rész – Aromaterápia kisokos Feller Adriennetől

Zsálya a porszívóba, borsmenta a legyezőre, teafa a wc ülőkére. Mi az?
Aromaterápia!

Fotó: pixabay

Tippek és trükkök a háztartásban, hiszen az aromaterápia nemcsak a kiváltságosok fegyvere.

Múlt héten sorra vettük az orvosi és a hibrid levendula jótékony hatásait, valamint a citromfű és az indiai citromcirok értékes tulajdonságait is megismerhettük. Az 1. részt ide kattintva tudod elolvasni. Ezen a héten folytassuk a többi sokoldalú illóolajjal, amely hasznos tagja lehet a házipatikának.

Milyen illóolaj kerüljön még a házipatikába?
zsálya
borsmenta
teafa
citrom

Zsálya – gyógymasszőr helyett
Figyelem! Keton tartalma miatt csak 6 éves kortól alkalmazható, terápiás jelleggel, rövid ideig. 10 napos használatot követően tartsunk 1 hét szünetet!

Méregtelenítő, keringés serkentő hatású, ugyanakkor kitűnő tértisztító is. Takarítás után, vagy közvetlenül a porszívó szűrőjébe téve segít felfrissíteni a szoba levegőjét.

Méregtelenítő fürdőhöz: szódabikarbóna + 5 csepp zsálya + 5 csepp orvosi levendula +5 csepp citrom illóolaj

Bedörzsölő a keringés serkentésére, visszér kezelésére: növényi olaj + 1 csepp zsálya + 2 csepp orvosi levendula + 2 csepp citromfű illóolaj – a lábakba dörzsölve

A zsályából 1 maximum 2 cseppnél többet egyszerre soha ne használjunk, erős gyógynövény.

Borsmenta – az illatos ventillátor
Figyelem! 6 éves kortól alkalmazható csak, kisebb gyermekeknél légzésbénulást okozhat!

Frissítő hatású, így jó hasznát vehetjük a nyári forróságban, például a legyezőnkre cseppentve. Szárított gyógynövény formájában készítsünk belőle teát, és fogyasszuk forrón! Kiválóan hűsít, a török bazárokban járva gyakran láthatjuk a helyieket forró mentateát szürcsölni.

Epehajtónak: 1 csepp borsmenta illóolaj + 1 mokkáskanál szódabikarbóna + víz – epebántalmak esetén kúraszerűen igyuk

Limonádénkba is cseppenthetjük.

Bedörzsölőnek: 7 csepp hibrid levendula + 2 csepp borsmenta + növényi olaj (olíva/mandula/sárgabarackmag) – ha testünket ezzel a keverékkel dörzsöljük be, Adrienne ígérete szerint szinte „kilépünk a fáradtságból”

Teafa – Domestos helyett
Erősen fertőtlenítő hatású, baktérium és vírusellenes. Csecsemő kortól használható, a teret is megtisztítja, megelőzve a betegségeket, de tehetjük wc ülőkére, a tenyerünkbe, sebekre, talpunkra uszoda előtt. 1 cseppje teljesmértékben fertőtleníti az adott felületet. Jobb, ha a géles kézfertőtlenítők helyett inkább egy üvegcse teafa illóolajat tartunk a táskánkban.

3 cseppet a mellkasba dörzsölve nyakon csíphetjük a betegséget.

Influenza ellen: 2 csepp teafa + 1 csepp hibrid levendula + 3 csepp növényi olaj – a mellkasba és ugyanennyit a gerinc mellett bemasszírozni

Citrom – a lélekgyógyász

Sokak által kedvelt illat, amely szorongásoldó, antidepresszáns hatású, így képes akár a lelkibetegségek gyógyítására is. A legkedveltebb térillatosítók közé tartozik, nemcsak frissítő illata miatt, hanem azért is, mert fertőtleníti a teret. Cseppentsünk tenyerünkbe 1 cseppet, majd hosszan lélegezzük be. Garantáltan felvidít!

Láthatjuk, az aromaterápiában semmi ördöngösség nincs, könnyen mindennapjaink részévé válhat. Üdítő, gyógyító, lélekemelő. Ki hitte volna, hogy ezek az apró üvegcsék ennyi értéket rejtenek?

A Panarom és a Pannonhalmi Apátság termékeit itt találod:
https://panarom.hu/
http://apatsagitermekek.hu/termekkategoria/kozmetika/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.