Mi kell a bőrnek? – 3+1 bőrszépítő vitamin, ami nem hiányozhat az otthoni arcápolási rutinodból

3+1 bőrszépítő vitamin

Fotó: unsplash.com

Ismered a bőrszépítő vitaminokat? És közülük mennyi található meg a kozmetikumaidban? Használd ki a vitaminokban rejlő erőt, és tedd még hatásosabbá az otthoni arcápolást tudatos kozmetikum választással!

Olvasási idő: 4 perc

A-, C-, E- vitamin

A legismertebb vitamin és antioxidáns trió. Erősítik egymás hatását és felszívódását, ezért a leggyakrabban használt hatóanyagok és természetes tartósítószerek közé is tartoznak a kozmetikai iparban.

Tindigo Flawless and Magical serum 0,5% retinollal

Tindigo Flawless and Magical serum 0,5% retinollal

A-vitamin (retinol): legendásan jó öregedésgátló hatóanyag, mivel képes megújítani a sejteket. Az egyik legtöbbet kutatott kozmetikai összetevőről van szó. Bármilyen bőrápolási rutinba érdemes beemelni estére egy retinol tartalmú készítményt, mert kiváló ráncmegelőző, folthalványító, de szabályozza a bőr faggyútermelését is, így képes megakadályozni a mitesszerek és pattanások kialakulását.

Érzékeny bőrűek óvatosan válasszák meg a készítményt, és érdemes eleinte csak heti 1-2 alkalommal használni, hogy a bőr hozzá tudjon szokni. 0,5 – 1%-os koncentrációban már hatásos, ennél magasabb retinol tartalmú készítmények jobbára csak orvosi rendelvényre kaphatók.

Medinatural aktív C-vitamin szérum anti-aging

MediNatural Aktív C-vitamin szérum

A C-vitamin a másik nagy favorit a bőrápolásban. És ez nem csak hype, hanem tudományos kutatásokkal igazolt tény. Még Kim Kardashian is használ C-vitamin és retinol tartalmú termékeket, a menő hollywoodi kozmetikusa javaslatára. Sőt, bár én nem vagyok menő hollywoodi kozmetikus, de az én rutinomból sem hiányozhatnak ezek a hatóanyagok.

Az első és legfontosabb, hogy a C-vitamin erőteljes antioxidáns, vagyis védi a bőrt a külső környezeti hatásoktól és képes csökkenteni a bőrkárosodást, ezzel megelőzve az öregedést.

Továbbá növekedésre serkenti a kollagén rostokat, amik a bőr középső rétegében találhatóak, és idővel számuk csökken. Azonban ha a kollagén rostok megfelelő sűrűségben fordulnak elő, akkor a bőr tömörebb, feszesebb, kevésbé ráncos és petyhüdt. Ezért imádják még Hollywoodban is a C-vitamin tartalmú kozmetikumokat, mivel szépen feltölti a bőrt, így annak megjelenése valóban fiatalosabb lesz! A meglévő pigmentfoltokat is képes halványítani, és gyorsítja a sebgyógyulást (pl. pattanások utáni hegek esetében). Az érzékeny, rosaceára hajlamos bőrnek is hasznos a C-vitamin, mert erősíti az érfalakat, így csökkentve a kipirosodás problémáját.

A C-vitamin egyébként csupán egy gyűjtőfogalom, mert a kozmetikumokban más elnevezéssel találkozhatsz vele – aszkorbinsav, magnézium-aszkorbin-foszfát, sodium-askorbil-foszfát

A C-vitamin és a retinol tartalmú készítményeknél azt szoktuk javasolni, hogy ne közvetlenül egymás után használd őket. A C-vitaminosokat jobb nappalra, a retinol tartalmúakat pedig estére.

Magister products Voyage Ceramid Night Éjszakai Arckrém

Magister Products – Voyage Ceramid Night Éjszakai Arckrém

Az E-vitamin az az összetevő, amivel lépten-nyomon találkozhatunk nemcsak kozmetikumokban, de élelmiszerekben is. Erős antioxidáns hatásánál fogva természetes tartósítószerként használják leggyakrabban. Bőrvédő szerepét nagyobb koncentrációban éri csak el. Ekkor azonban kiválóan véd a külső környezeti hatásoktól pl. túlzott UV sugárzás okozta sejtkárosodás, szennyezett levegő okozta szabadgyök képeződés…, és ezzel a hatásával lassítja a bőr öregedését.

B3 vitamin – a szupersztár*

COLO Bio Repair Serum érzékeny, rosaceára hajlamos bőrre

COLO Bio Repair Serum – érzékeny, rosaceára hajlamos bőrre

A végére hagytam a bőrápolás szupersztárjának kikiáltott B3 vitamint (niacinamid, nikotinamid). A drogériák polcain csak az utóbbi években tűnt fel, bár a haladó szemléletű bőrguruk régóta hangoztatták már ennek a vitaminnak a jelentőségét a bőrápolásban. Az ún. esszenciális, vagyis a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok közé sorolják, nem véletlenül. Minden bőrtípus képes profitálni fantasztikus hatásaiból.

Lássuk, mik ezek: megfelelő koncentrációban (4-5%) kiváló öregedésgátló hatóanyag, és a mitesszeres-pattanásos problémákat is jelentősen képes csökkenteniEmellett halványítja a foltokat, ill. enzimgátló hatásánál fogva képes megelőzni újabbak kialakulását. Ritka, hogy egy hatóanyag ennyire multifunkcionális legyen, de még a kipirosodásra hajlamos, rosaceás bőrnek is megváltás, mert kiváló gyulladáscsökkentő.
Sőt, olyat tud, amit kevesen: a bőrvédelemhez nélkülözhetetlen ceramid termelődését is segíti, ezzel hozzájárul az egészséges és hidratáltabb bőrállapot fenntartásához.

TIPPEK bőrápolási rutinra a fenti vitaminokkal:

Öregedésgátló hatásra fókuszálva érett bőr esetén:

Bőrápolási rutin Öregedő bőrre

Reggel: Colo Hidratáló Arctisztító Tej + Colo Bio Damaszkuszi Rózsa virágvíz  + Magister Products Voyage Kétfázis Hialuron-C nappali arckrém + Magister Products Copaca Banana SPF20 UVA/UVB arckrém

Este: Colo Hidratáló Arctisztító Tej + Colo Bio Damaszkuszi Rózsa virágvíz + Tindigo Flawless&Magical Szérum 0,5% retinollalMagister Products Voyage Ceramid Night Éjszakai krém

Zsíros, pattanásos bőr ápolására fókuszálva:

Bőrápolási rutin problémás pattanásos bőrre

Reggel: MediNatural Teafaolaj Arctej + MediNatural Aktív C-vitamin szérum + Magister BB3 Matt SPF10 krém

Este: MediNatural Teafaolaj Arctej + MediNatural Retinol szérum + Magister Pisstacchio Créme Geleé

Érzékeny, kipirosodásra, rosaceára hajlamos bőrre fókuszálva:

Bőrápolási rutin érzékeny rosaceára hajlamos bőrre

Reggel: Magister Products Kókuszvíz arc-, és sminklemosóTindigo Bright&Beutiful Anti-aging Szérum 20% MAP + Magister Products BB Kollagén krém SPF10

Este: Magister Products Kókuszvíz arc-, és sminklemosóColo Bio Repair Serum + Magister Products Ciao Chia arckrém

 

 

*Forrás: https://incidecoder.com/ingredients/niacinamide

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.