Zöld agyag, zöld agyag, DE CSODÁS!

Mikor először találkoztam a zöld agyaggal egy natúr szappanban, meglepődtem. Felrémlettek az agyagozó szakkörös élményeim, ahol a szürke, beton keménységű agyagból első nekifutásra egyből Göncz Árpád – akkori köztársasági elnökünk – mellszobrát sikerült megformáznom. Egyébként nagy sikert aratott mind a tanáraim, mind a családom körében.
Később több zöld agyagos szappant is kipróbáltam, és magam is készítettem ilyet otthon. A kedvenc üzleteimben pedig felfedeztem, hogy többféle agyag is létezik, eltérő tulajdonságokkal. Van fehér, rózsaszín, sárga, vörös, és a már említett zöld. Szeretem a színes agyagokat, nagyon jók a tapasztalataim velük kapcsolatban.

agyagok kozmetikum


Az agyagok főbb tulajdonságai
:

Kristályos szerkezetüknek köszönhetően nagy fajlagos felületű anyagról van szó, ami képes megkötni a szennyeződéseket, olajat, vizet, fémet. (A hobbi vegyészek kedvéért jegyzem meg, hogy ezt nevezzük adszorpciónak 🙂
Ennek köszönhetően az agyagok tisztító, méregtelenítő, fertőtlenítő, sebgyógyító hatásúak, enyhén hámlasztanak. Sajnos szárító hatásuk is ebből következik.
Fajtától függően 70-100 féle különböző ásványi anyag található bennük (pl. szilícium, vas, magnézium, kalcium, kálium, nátrium, cink, szelén, kobalt).
További hasznos kis tulajdonságuk, hogy a megkötött fémionokat képesek más ionokra cserélni, így például értékes nyomelemekre, különleges táplálást biztosítva ezáltal a bőrnek.

A zöld agyag extra olajfelszívó tulajdonságokkal rendelkezik, a környezetvédelemben olajszennyeződések megkötésére is használják. Így már könnyebb elhinni, hogy a zsíros bőrön is könnyedén elbánik a felesleges olaj mennyiséggel, igaz? A száraz bőrűeknek azonban érdemes kerülni, vagy fehér színű társát használni inkább. Magas szilícium tartalmánál fogva erősíti és rugalmasabbá teszi a bőrt. További érdekesség, hogy a zöld agyagnak tisztító, és tápláló hatása erősebb olajos közegben, ezért érdemes zsíros bőr esetén is valamilyen tápláló, bőrpuhító olajjal dúsítani. (Mostanában nagyon jó a kókuszolaj sajtója, de pattanásos bőrűek inkább kerüljék, mert erősen komedogén hatású, így további pattanásokat okozhat.)

Ha szívesen kipróbálnál egy olyan készítményt, ami tartalmaz zöld agyagot, itt találsz egy tesztet.

Melyik, milyen bőrtípusra ajánlott:

  • Fehér agyag: száraz, érzékeny bőrre
  • Rózsaszín agyag: normál, száraz, érett bőrre
  • Sárga, vörös agyag: normál és enyhén zsíros bőrre
  • Zöld agyag: zsíros, pattanásos bőrre, normál bőrre

Megnevezéseik fajtájuktól függően változnak a kozmetikai készítményekben, abban azonban minden kozmetikai guru egyetért, hogy értékes és egészséges összetevői a kozmetikumoknak. Huh, megnyugodhatunk.

Megnevezésük az INCI listákon:

  • Illit/Kaolin/Bolus alba/Bentonit – mindenféle agyagfajtát jelölhet a kozmetikumokban
  • Montmorillonit/montmorillonite: a zöld agyag egyik fajtája, ami a francia Montmorillon város után kapta nevét, és még koncentráltabb tulajdonságokkal rendelkezik, mint az Illit alapú zöld agyag. Sötétebb zöld színéről ismerhetjük fel

Forrás:
cosmio.hu
http://eletmodszer.com/hatoanyagkereso
http://kremmania.hu/osszetevok
http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary
Dr. Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon
Dr. Torma Viktória: Házikence Tanoda, Kence tanfolyam