A zöld agyag mániám időnként nem ismer határokat. Ezt a környezetemben élők is tudják, és ti is több bejegyzésben olvashattatok már a zöld agyag változatos felhasználásairól. Most Eszter kolléganőm ajándékozott meg egy zacskónyival. Az jutott eszembe, hogy a hajamra még csak szappan formájában kentem. Kerestem hát egy hajpakolás receptet, és kipróbáltam. Lássuk!
Az eredeti recept így hangzik:
- 1 bögre víz vagy gyógytea (szőke hajra kamilla, barna hajra rozmaring vagy levendula tea)
- fél bögre almaecet
- ¾ bögre zöld agyag
- 10 csepp illóolaj (a kedvenced vagy zsíros hajra levendula és rozmaring illóolaj, normál/érzékeny hajra pedig citrus)
Öntsd a teát és az ecetet egy műanyag edénybe, folyamatos keverés mellett add hozzá a zöld agyagot és a többi összetevőt. A nedves hajadra és fejbőrödre kend fel a masszát, masszírozd be, majd hagyd hatni 5-10 percig, alaposan öblítsd ki a hajadból a masszát.
Én kicsit soknak találtam a mennyiséget, ezért a következő módon készítettem el:
- 1 bögre diólevélből főzött tea – ebből éppen csak annyit használtam, hogy folyós legyen a massza
- 4 púpozott teáskanál zöld agyag
- 2 teáskanál almaecet
- 4 csepp levendula illóolaj (ez volt kéznél)
Ebből pontosan egy adagnyi lett, ami enyhén folyós állagú. Én az agyaghoz adagoltam a nedves hozzávalókat.
A kád fölé hajolva kentem a fejbőrömre. A hajam hosszára külön nem tettem, a fejbőrömről úgyis jutott rá. Majd betekertem frissen tartó fóliával (folpack), végül törölközővel és vártam 20 percet. Könnyen le tudtam mosni mind a hajamról, mind a kádról
A hajam fixáló hab nélkül is jó tartású lett, és 1 nappal tovább bírta zsírosodás nélkül. Kicsit macerás a használata, de hetente egyszer, hétvégén szívesen beiktatom a rutinomba. A fejbőrömnek szüksége van egy kis plussz tuningra.
Az almaecet és a levendula ütős kis kombó, de nagyon büdös. Viszont hajmosást követően nem marad meg a szaga.
Arra gondoltam, hogy legközelebb felturbózom egy kis ricinus olajjal.
Hajra fel!
Forrás:
Az eredeti receptet itt találtam: http://www.wellness-szappan.hu