Vigyázat, garantáltan felébreszt!

Tripla kávés szappan a reggeli zuhanyzásokhoz

Két éve készítek szappanokat házilag, növényi olajokból. Nem mondhatnám, hogy a technikám sokat fejlődött, de esztétikailag egyre jobb darabok kerülnek ki a kezeim közül. A legutóbbi próbálkozásom egy tripla kávés szappanka volt.

A kezdetektől Anne Schaaf Szappankészítés lépésről lépésre című könyve alapján dolgozom, ebből tanultam meg a hideg eljárás csínját-bínját. Most két évvel később érzem azt, hogy a fejlődéshez el kellene mennem egy profi tanfolyamra, de egyelőre megvagyok csíkos-pöttyös szappanok nélkül is. Bár a barátok részéről nagy a nyomás az újításokra, de a végtelen képzeletüknek határt szabnak a korlátozott lehetőségeim. Tényleg jött már ötlet csíkos, pöttyös és boros szappanra is. Csak legyen, aki megvalósítja 

Szoktam magamtól is kitalálni recepteket, de a legutóbbi két alkalommal a könyv alapreceptjét használtam kicsit felturbózva, és magasabb víztartalommal. A tripla kávés szappan is így született meg. És, hogy miért lett tripla kávés? Mutatom.


Összetevők:

4 adag főzött kávé + desztillált víz – összesen 380 gr
300 gr pálmaolaj*
250 gr kókuszolaj
250 gr bio repceolaj
200 gr extra szűz olíva olaj
136 gr NaO2 (nátrium-hidroxid)
1 teáskanál titán-dioxid
2 evőkanál őrölt kávé
5 ml cappuccino illatolaj

Ebből a mennyiségből 18 darab szappan készült. Ez a formák nagyságától is függ.

A nátrium-hidroxid-ot ebben az esetben kávéban oldottam fel, majd a masszába is tettem őrölt kávét a pudingosodási fázisban. Végül, tőlem szokatlan módon, egy cappuccino-s illatolajjal illatosítottam. Többnyire csak 100%-os természetes illóolajokat használok, de itt igény mutatkozott a valódi kávé illatra, ezért most az egyszer beadtam a derekam. Kb. 5 ml-nyi illatolajat használtam a teljes masszához, 1 szappanra alig 2-3 csepp jutott csak. Önmagában az elszappanosított kávénak nem marad meg a finom kávé illata, hanem egy kissé kellemetlen szagot kapunk. Ehhez a recepthez illene még a narancs, fahéj, vagy szegfűszeg illat is, abból pedig már lehet 100%-os természetes illóolajat használni.


Varászlat egy arctonikban – korábbi terméktesztet itt olvashatsz

A végeredmény egy kellemes – szerintem rumos dió illatú  – jól habzó, és egyben krémes szappan. A benne lévő őrölt kávénak köszönhetően enyhe radírozó hatású, a koffein pedig segíthet a narancsbőr eltüntetésében. Bár ilyen kis mennyiségben – ráadásul elszappanosítva – azért nincsenek illúzióim, és attól tartok a narancsbőr nem ettől fog eltűnni.

*A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált olaj az élelmiszeriparban. Sajnos a nagy részét nem fenntartható gazdálkodással állítják elő, ami veszélyeztetheti az esőerdők és annak lakóinak életét. Ezen információk birtokában a jövőben igyekszem más olajfajtával helyettesíteni. Ebben a szappanban azért használtam, mert egy korábbi bevásárlásból maradt. Kidobni pedig nem akartam, mert azt értelmetlen pazarlásnak tartom.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Bloglovin-on is! KATT IDE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.