Homeopátia a bőrápolásban – Schüssler mélyhidratáló arcradír

A Schüssler sókról homeopátiás hatásuk kapcsán hallottam először, és volt idő, mikor használtam is bizonyos fajtáit. Majd teljesen megfeledkeztem róluk, míg meg nem jelent kozmetikai termékcsaládjuk. A Pixibox novemberi Pure kiadásának köszönhetően boldog tulajdonosa lettem a mélyhidratáló arcradírnak. Mióta felfedeztem, hogy az otthoni kémiai hámlasztás mennyire jótékony hatással van a bőrömre, nem is használtam arcradírt, most mégis izgatottan próbáltam ki ezt a kicsikét.

Schüssler Natur Cosmedics Mélyhidratáló Arcradír

A gyártó 100%-ban natúr összetevőket ígér. Kőolajszármazék és parabén mentes termékről van szó, ami ezek után inkább evidens, mint különleges. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan jótékony anyagokat, mint a bio shea vaj, sárgabarackmag olaj és argán olaj. Szerintem érdemes még kiemelni a további hatóanyagokat is, amik mind nyugtató, hidratáló, tápláló és bőrpuhító hatásúak: avokádó olaj, jojoba olaj, kókuszolaj, E-vitamin (tocopherol), uborkakivonat, zsíralkoholok (cetearyl alcohol), szkvalén (squalene). A készítmény a Dr. Schüssler-féle sók közül a Nr.8-as sót (mélyhidratálás) tartalmazza.

Saját tapasztalatom

A megtisztított, és még enyhén nedves bőrömre vittem fel egy mogyorónyi mennyiséget, majd gyengéd, körkörös mozdulatokkal masszíroztam át az arcomat. A szemcsék számomra megfelelő méretűek és kellően sok van benne ahhoz, hogy valóban eltávolítsa az elhalt hámsejteket. Az én bőrömet jólesően masszírozta a krém, pedig az orrom környékén most érzékenyebb és gyakran kipirosodik, mégsem irritálta. Érzékenyebb bőrűeknek elképzelhető, hogy kicsit sok a jóból, olvastam ugyanis olyan véleményt, akinek felsértette a bőrét.

Azt gondolom, hogy bőrradírozásnál mindig figyelni kell arra, hogy bőrtípustól függően hetente 1-szer, maximum 2-szer használjuk csak. Semmiképpen ne essünk neki őrült módon a bőrünknek, különben apró mikro sérüléseket okozhatunk, ill. túlhámlaszthatunk, és még rosszabb állapotba kerül a bőrünk, mint előtte.

Visszatérve a termékre, érdekesnek találtam az ígéretet, hogy egy mélyhidratáló radírról van szó. Korábban nem fogalmazódott meg bennem, hogy egy bőrradír hidratáljon is, de bármennyire is furcsa, tartja az ígéretét. Nemcsak simább, de puhább is a bőröm utána, és nem húzódik. Ettől függetlenül ezt követően is használok hidratáló krémet.

Korlátai, negatívumok

Amiben a korlátait látom, hogy egy éppen gyulladásban lévő, pattanásos bőrt én nem szívesen macerálnék még bőrradírral is. Ilyen esetben inkább maradok a – szintén gyengéd, de rendszeres – kémiai hámlasztásnál, valamilyen BHA (béta-hidroxi-acid, béta-hidroxi-sav, szalicilsav) tartalmú készítménnyel. A száraz, de érzékeny bőr esetén hasonló a félelmem. Ez persze egyéni érzékenységtől is függ. Ha korábban használtunk már bőrradírt, és nem okozott panaszokat, akkor kétlem, hogy éppen ez a fajta okozna. A hatóanyagok ugyanis valóban extra ápoló, hidratáló hatással bírnak.

Kiszerelése, ára

A bőrradírt 75 ml-es kiszerelésben árulják, 2.200 Ft-ért. Való igaz, hogy lehet ennél olcsóbb radírt is kapni, de nem ilyen összetevőkkel. A benne lévő olajok, különösen ha jó minőségűek, önmagukban sem olcsók, viszont hatékonyak. 75 ml pedig még heti kétszeri használat mellett is hónapokig kitart, mivel egyszerre 1-2 mogyorónyi mennyiségnél nem szükséges többet használni belőle.

Én a jövőben továbbra is előveszem majd alkalmanként, a kémiai hámlasztás mellett. Majd nyáron a hámlasztók helyett hetente beiktatom a bőrápolási rutinomba, olyankor jobban igényli a bőröm a radírozást.

A gyártóról:

A Schüssler sók homeopátiás módon, úgynevezett ingerterápiával érik el gyógyító hatásukat. Dr. Schüssler 12 ásványi sót határozott meg terápiás rendszerében, amelyek a vérben és a szövetekben megtalálhatóak. A Schüssler kozmetikumok ígéretük szerint ezen ásványi sók segítségével gondoskodnak arról, hogy a szervezet számára szükséges ásványi anyagok megfelelő mennyiségben eljussanak a megfelelő helyre. Helyreállítják a bőr ásványianyag-háztartását.

Források:
http://eletmodszer.com/hatoanyagkereso
http://kremmania.hu
http://schusslerkozmetikumok.hu/

Ha érdekel egy természetes összetevőket tartalmazó arcpakolás, itt olvashatsz tesztet róla.