“Az orrunknál fogva vagyunk vezetve” 1. rész – Aromaterápia kisokos Feller Adriennetől

A pannonhalmi Levendula fesztivál keretein belül Feller Adrienne előadását hallgattam meg. ‘Illatos házipatika’ címmel több illóolaj hasznos felhasználásáról mesélt, és azt is megtudtuk, hogyan segítenek ezek az aromás vegyületek test és lélek egészségének megteremtésében.

Fotó:pixabay

Hogyan hat az aromaterápia?

Amikor megszagolunk valamit, mint kulcs a zárba, az illat egy ajtót nyit meg emlékezetünkben. A szaglóhagymákon keresztül a jel feljut a limbikus rendszerbe, az „ősagy”-ba, és emlékeket idéz meg – magyarázta Adrienne. Az illatokra érzésekkel reagálunk. Ha akarunk a felidézett érzéssel találkozni, el tudunk kezdeni kapcsolódni önmagunkhoz, az érzéseinken keresztül. Ez tulajdonképpen egy tanulási folyamat. Így tudnak az illatok gyógyítani az aromaterápia során. Vagy akár kimozdítani egy hisztis gyereket a hangulatából. Az aromás vegyületek ugyanis annyire intelligensek, hogy bejutva a szervezetbe megtalálják, hol fejtsék ki hatásukat.

Test és lélek egyensúlya

Beszélhetünk tehát egy kézzel fogható gyógyító hatásról, valamint egy lélekre gyakorolt hatásról is. Vagyis az illóolajok test és lélek egyensúlyának megteremtésében tudnak segítségünkre lenni – tudtuk meg Adriennetől.

Milyen illóolaj kerüljön a házipatikába?

  • orvosi levendula (lavandula angustifolia)
  • hibrid levendula (lavandula intermedia)
  • citromfű és indiai citromcirok
  • zsálya
  • borsmenta
  • teafa
  • citrom


Hogyan használjuk a hétköznapokban az illóolajakat gyógyításra?

Figyelem! Az alábbi javaslatok kizárólag 100% tisztaságú, kiváló minőségű illóolajok esetén alkalmazhatók. Vigyázat, hamisítják!
(Előadásában Feller Adrienne a pannonhalmi illóolajok és saját cégének, a Panarom készítményeinek tisztaságáért vállalt felelősséget.)

Orvosi levendula (lavandula angustifolia)  – a kis mindenes

Linalil acetát tartalma miatt nyugtató, szorongásoldó, antidepresszáns hatású
Linalol tartalma pedig kiváló bőrszépítő, anti-aging szerré teszi

0 éves kortól használható gyermekeknél lázcsillapításra is, és akár közvetlenül a bőrre is tehetjük: szúnyogcsípésre, ízületi gyulladások csillapítására.

Fotó: pixabay

Nyugtató, aromás fürdő készítése: 2 evőkanál (ek) tengeri só+ 15 csepp orvosi levendula illóolaj

Bedörzsölésre: mandulaolaj, vagy más jó minőségű növényi olaj+ 10 csepp orvosi levendula illóolaj

Hajnövekedésre, korpásodás ellen: sampon+ 3 csepp orvosi levendula + 2 csepp zsálya – érdemes néhány percre rajtahagyni.

Limonádéba: 1 kancsó víz + 1 teáskanál (tk) cukor/méz – ebben feloldani + 5 csepp orvosi levendulát + sok citrom + borsmenta/citromfű levelek + jég

Teába: citromfűtea + 1 csepp orvosi levendulát + mézben feloldunk – kiváló altató hatású ital.

Hibrid levendula (lavandula intermedia) – levendula egy kis csavarral

Kámfor tartalmánál fogva hatása kis mértékben eltér az orvosi levendulától
Gyermekeknek 3 éves kortól adható csak!
Energetizáló, vírusölő, légzéskönnyítő hatású.

Bedörzsölésre: mandulaolaj, vagy más jó minőségű növényi olaj + 10 csepp hibrid levendula – pezsdítő hatású

Citromfű és indiai citromcirok keverékea hálószobák illata

A keverék egyetlen szépséghibája, hogy ezeknek a növényeknek annyira alacsony az olajtartalma, hogy az árukat is szinte aranyban mérik, de megéri!
A citromfű nyugtató és szorongásoldó hatású, az indiai citromcirok pedig még a szúnyogokat is távol tartja. Igaz, ebben a minőségében talán a legdrágább szúnyogriasztó, ezért koncentráljunk inkább az orvosi hatásaira. Aromás vegyületük a citronellol, ami kiváló gyulladáscsökkentő.

Bedörzsölésre: növényi olaj + 2 csepp keverék (vagy csak citromfű) + 1 csepp orvosi levendula – ízületi fájdalmak ellen.

Nyugtató, ízületi fájdalmak csillapítására jó fürdő készítéséhez: 2 (ek) tengeri só + 15 csepp keverék (vagy csak citromfű illóolaj)

A Panarom és a Pannonhalmi Apátság termékeit itt találod:
https://panarom.hu/
http://apatsagitermekek.hu/termekkategoria/kozmetika/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.