A kapor, mint gyógynövény?

Kapor, kerti kapor
Anethum graveolens L. /Dill extract/Anethum graveolens (dill) seed oil

Finom és elmaradhatatlan ízesítője a savanyúságoknak, a tökfőzeléknek, de akár mártás is készíthető belőle. Sőt, még a kozmetikai ipar is használja. Nemcsak hazánkban van évszázados múltja felhasználásának, de az indiai ayurvédikus gyógyászatban is elterjedt. Vajon mitől ilyen sokoldalú a kapor?

  • karvon tartalma miatt – baktérium, gombaölő, bélfertőtlenítő, valamint tumorellenes és antioxidáns hatású
  • magas vitamin és ásványi anyag tartalmú

Mit tud a kapor?
Belsőleg:

  • serkenti az emésztést
  • jótékonyan hat a baba emésztésére is az anyatejen keresztül
  • szélhajtó, puffadást csökkentő
  • enyhíti a bélgörcsöket
  • szívkoszorúér tágító
  • csökkenti a magas vérnyomást

Keverékekben a következő növényekkel együtt használható:
idegesség csökkentésére: ánizsmag, kamilla
tejelválasztást segítő teákban: kecskeruta, ánizs, édeskömény
utazási betegség csökkentésére: fodormenta

Fotó: pixabay

Külsőleg:

Vizes kivonata antibakteriális hatású, ezért – fürdővízbe téve az E.Coli baktérium ellen is hatásos, húgyúti fertőzés esetén.

Sebgyógyító, antioxidáns hatása miatt a kozmetikai ipar is alkalmazza. Megtalálható pattanásos bőrre való készítményekben.

Segít megőrizni a bőr rugalmasságát, tömörségét és javítja a bőr általános megjelenését, emiatt gyakran öregedésgátló készítmények alkotóeleme is.

És nem utolsó sorban távol tartja a rovarokat

Felhasznált források:
Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC, Zen Kiadó, 2015.
https://balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/a-kapor-eros-szaga-tavoltartja-a-karos-rovarokat.html
https://www.lorealparisusa.com/ingredient-library/dill-extract.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249919/
https://www.nutrition-and-you.com/dill-weed.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.