Ötletek férfi arcápoláshoz – miben különbözik a nők és a férfiak bőre?

November 19-én ünnepeltük a férfiak világnapját, így arra gondoltam beszéljünk a férfiak arcápolásáról is. Két-három évtizede ez még egy igencsak rövid bejegyzés lett volna, és a borotválkozásban talán ki is merül. Az utóbbi években azonban egyre nagyobb nyitottságot és igényt is látok arra az urak körében, hogy ne csak a borotválkozáshoz használt készítmények jelentsék számukra a kozmetikumot.

A férfiak bőre eredendően kicsit más felépítésű, mint a nőké. Ugyanakkor elgondolkodtató az a tény, hogy egy kozmetikus tankönyv 168 oldalából csupán 2 oldal! foglalkozik a férfi bőr jellegzetességeivel és bőrproblémáival. Ennek sok oka lehet, többek között az is, hogy a férfiak kozmetikai igényei még mindig messze elmaradnak a nőkétől, ill. az is, hogy annyira azért mégsem igényel eltérő bánásmódot.

Lássuk a különbségeket:

 • a férfiak bőre vastagabb és ellenállóbb, ami a férfi nemi hormonoknak tulajdonítható elsősorban,
 • a legfelső hámréteg több sejtsorból áll, mint a nőké, az irha rétegben pedig több a kollagénrost, ami miatt bőrük rugalmatlanabb, de a mechanikai hatásoknak jobban ellenáll,
 • kollagén rostjaik jobb vízmegtartó képességűek, ezért bőrük nehezebben szárad ki és később is ráncosodik, (micsoda mázlisták, igaz?)
 • faggyúmirigyeik nagyobbak, pórusaik tágabbak és a faggyútermelés is fokozottabb az uraknál,
 • a verejtékezés mértéke is erőteljesebb,
 • és több szőr nő az arcukon.

Ebből következik a férfi bőr leggyakoribb problémája, hiszen a borotválkozás során a bőr legfelső rétege elvékonyodik, és folyamatos irritációnak van kitéve. Könnyen megsérül a bőrt védő hidrofil-lipid réteg, és az esetlegesen megvágott felületeken a helyi fertőzések veszélye is fennáll. Szintén a borotválkozás következménye, hogy gyakoriak a benőtt szőrszálak, és a szőrtüszőgyulladás.

Mi a probléma a legnépszerűbb, tömeggyártású férfi kozmetikumokkal?

 • rengeteg bennük az irritáló, sőt kifejezetten káros anyag pl. sok alkohol, mesterséges illatanyag, a bőrlégzést gátló anyagok…
 • alig tartalmaznak bőrazonos, tápláló összetevőket,
 • nem veszik figyelembe, hogy a férfiak között is sok az érzékeny bőrű,
 • kicsi a választék.

Fontos lenne, hogy a gyártók figyelembe vegyék, a férfiak bőre annyira azért mégsem különbözik a nők bőrétől, hogy hosszú távon is elviselje a vegyszereket, és a sok mesterséges illatanyagot. Jelenleg úgy látom, mintha a férfi pacsulitól és a “hűsítő”, jobbára alkoholos és irritáló összetevőktől válna csak egy kozmetikum férfiassá.

Mik a férfiak elvárása például egy after shave balzsam, vagy bőrvédő krém kapcsán?

 • a lehető leggyorsabban szívódjon fel,
 • ne hagyjon zsíros-ragacsos érzetet maga után,
 • megszüntesse az égő-viszkető érzést,
 • nyugtassa a borotválkozástól megviselt bőrt,
 • védjen az időjárás viszontagságaitól,
 • valamint a használata közben és után is férfinak érezhesse magát az illető.

Az a jó hírem, hogy ezeket az igényeket kisebb, magyar, természetes kozmetikum gyártó cégek termékei is képesek kielégíteni. Lássuk!

Készítmények, amiket bátran ajánlhatsz párodnak:

ArctisztításMedinatural C-vitaminos gél / Magister Carbolife Matt It hab

BorotválkozásOlivia Natural Rózsafa Borotvaszappan/Benke Erika Borotva szappan

Tonizálás/After shave helyett – virágvizek (COLO Pure Skincare levendula, vagy rozmaring, kakukkfű, citromfű) – egy kis spricnis flakonban könnyen használható, frissítő élmény, ami összehúzza a pórusokat, segíti a sebgyógyulást a borotválkozást követően, megnyugtatja a bőrt, sőt fajtától függően még fertőtlenít is.

ArckrémMagister Pistacchio Créme Geleé / Myskin Immortelle Arckrém / Magister Férfi arckrém

Szemkörnyékápolót a férfiaknak is!Eyepresso Créme GeleéA kis golyós adagolóval pofon egyszerű a felvitele, és nem igényel pipiskedő mozdulatokat sem, valamint pillanatok alatt beszívódik és frissebbé teszi a tekintetet. A férjem ajánlásával, bár mindketten imádjuk.

Maszk – hetente egyszer dőzsöljetek együtt párotokkal, például vasárnap délután egy kellemes film mellett, arcotokon egy maszkkal: COLO Pure Skincare Méregtelenítő arcpakolás algával / MediNatural Teafaolajos mattító, tisztító krémpakolás

HámlasztásCOLO Pure Skincare AHA gyümölcssavas hámlasztó arcradír / Magister Products AHA mélytisztító arcmaszk zöldagyaggalsegít megelőzni a benőtt szőrszálak, és a szőrtüszőgyulladás okozta kellemetlenségeket.

 

Az idei év nagy eredménye nálunk, hogy a Phi Cosmetics Levendulás krémdezodorával sikerült lehoznom a férjemet az Old Spice-ról is! Szóval van remény hölgytársak

 

 

Felhasznált szakirodalom: Báthory Kati – Juhász Klári: Kozmetikai diagnosztika. Budapest 2014.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.