Ajánlj egy krémet! – Miért nem úri huncutság a bőrápolási rutin? 2. rész

+ Egy minimál és egy haladó rutin lépései

Kozmetikusként és bőrápolási tanácsadóként azzal lehet a legjobban zavarba hozni, ha valaki azt kéri tőlem, hogy ajánljak neki EGY KRÉMET. Tehát nem egy rutint, hanem csupán egyetlen krémet. Ha egy normál bőrről van szó, kis felszíni vízhiánnyal, nincs nehéz dolgom, de összetett problémát, vagy csupán többféle elvárást nem egyszerűen nehéz, hanem szinte lehetetlen egyetlen készítménnyel megoldani. És a belső okokra visszavezethető bőrproblémákra itt most nem is térnék ki.

A bőrápolási rutinról az a tévhit terjedt el, hogy csak az unatkozó, jó anyagi körülmények között élő időmilliomosok kiváltsága, akiknek nem kell olyan hétköznapi gondokkal megküzdeni, mint a kialvatlanság, gyermeknevelés, 8-12 órás munkahely, számlák, csekkek, beteg családtagok…

Szeretném eloszlatni a félreértéseket, hiszen ha valakinek igazán jót tesz a többlépéses bőrápolás, akkor azok a sokat dolgozó, stresszelő, keveset alvó nők – mindegy, hogy kisgyerekes, vagy munka mellett tanuló, vagy éppen a szívét-lelkét a munkájába beleadó nőtársunkról van szó.

És azzal sem értek egyet, hogy egy többlépéses arcápolás annyi időt venne el az életünkből, hogy azt már a családunk sínylené meg. Ugye, ezt Te sem gondolod komolyan? Lépésenként maximum fél percekről beszélünk, ami akkor sem lépi át az 5 percet, ha tényleg lassú vagy  Ennyit pedig érjen meg a szép bőr, hiszen hozzájárul a jó megjelenéshez és az önbizalomhoz is.

Egy Nő, pedig legyen Nő! Mióta ciki nőies nőnek lenni?!

Most magamat ismétlem, az 1. részből

A bőröd állapota sok mindentől függ:

 • életmód (1)
 • évszakok (2)
 • életkor (3)
 • hormonális ciklus, változások (4)
 • környezeti ártalmak (5)
 • kialvatlanság (6)
 • nem megfelelő, vagy színes kozmetikumok (7)

Csoda, hogyha alkalmanként ugyanennyi lépésre van szükség ahhoz, hogy a bőrünk is visszanyerje az egyensúlyát?

A kétkedőknek álljon itt egy többlépéses, de azért ‘minimál rutin’:

 1. Kíméletes arctisztítás (itt találsz további tippeket)
 2. Hámlasztás/peeling (heti 1x!)
 3. Arckrém
 4. Fényvédő – ugye ezt már nem kell magyaráznom? Ha vannak foltjaid azért, ha még nincsenek, azért, hogy a későbbiekben se legyenek. A bőr öregedéséért pedig 80%-ban a napsugárzás káros hatásai felelnek. Télen-nyáron. (itt írtam erről)

Kiknek ajánlom ezt?

Kezdőknek, újrakezdőknek, ill. körülbelül 25 éves korig, de ez inkább bőrállapottól függ. Ha nagyon problémás a bőröd, pattanásokkal, gyulladással küzdesz, akkor nem lesz elég.

Haladó bőrápolási rutin:

 1. Kíméletes arctisztítás
 2. Hámlasztás/peeling – heti 1x
 3. Tonizálás/arcpermet
 4. Speciális problémamegoldás/táplálás szérummal – pl. folthalványítás, antioxidánsok, öregedésgátlás, extra hidratálás, extra táplálás pl. olajokkal – gyakran az évszakok változása miatt is van ezekre szükség
 5. Hidratáló-problémamegoldó arckrém – szándékosan nem csak hidratáló krémet írok, mert biztos vagyok benne, hogy a bőrödnek nem csak vízre van szüksége. Elképzelhető, hogy zsírhiányos is…
 6. Szemkörnyékápoló – persze vannak olyan arckrémek, amiket oda is kenhetsz, de a szem körüli bőr kicsit más, mint az arcod más részein, máshogy is reagál sokszor, így elképzelhető, hogy mégiscsak speciális készítményre lesz szükséged. (erről itt írtam)
 7. Fényvédelem+1
 8. Maszk, pakolás – heti 1-2x (ez legyen kényeztetés)

Azoknak, akik idegenkednek attól, hogy ennyi mindent kenjenek magukra, DE szeretnék, hogy szebb legyen a bőrük, azt tudom javasolni, hogy kérjék szakember segítségét a kozmetikum-választáshoz és kicsinyenként, lépésenként emeljenek be egy-egy új készítményt a mindennapjaikba. Így anyagilag is kevésbé megterhelő, és jobban meg tudják figyelni a bőrük reakcióját is.

Szép bőrt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.