12 ok, amiért nem tudok egyetlen krémet ajánlani az igényeidre

Kozmetikusként és bőrápolási tanácsadóként azzal lehet a legjobban zavarba hozni, ha valaki azt kéri tőlem, hogy ajánljak neki EGY KRÉMET. Tehát nem egy teljes rutint, hanem csupán egyetlen krémet. Ilyen esetekben tudom, hogy át kell verekednem magam azon a rengeteg tévhiten, ami a krémekről és a bőrápolásról kering, és azt is sejtem, hogy hosszú lesz az út, mire eljutunk a többlépéses arcápolásig. De megéri!

A krémektől sokan azt várják, hogy felkenik – jobb esetben reggel-este, rosszabb esetben amikor eszükbe jut, és az a krém azonnal és tartósan megoldja az összes problémájukat. Kielégíti az összes igényt: legyen az a száraz, húzódó érzés, a ráncok, a bőrpír, az érdes bőrérzet, a petyhüdtség –  és egyetlen mozdulattal le is van a gond a bőrápolásról.

Majd kipróbálsz néhány krémet, hol a barátnőd tanácsára, hol a reklámok miatt, sőt akár a kozmetikusod ajánlását is elfogadod, de hol működik a krém egy ideig, hol nem. Valamire jó, de nem mindenre. Hidratál ugyan, de nem elég feszes a bőröd. Puhít ugyan, de a bőrpírt nem csökkenti. Tápláltnak tűnik a bőröd, de mégis folyton fénylik a homlokodon. És nem érted miért. A bőrödben van a hiba?

Megnyugtatlak, nem. A bőröd szuper, csak megvannak az egyedi igényei, ami ráadásul változnak.

A bőröd állapota sok mindentől függ:

 • életmód (1)
 • évszakok (2)
 • életkor (3)
 • hormonális ciklus (4)
 • környezeti ártalmak (5)
 • kialvatlanság (6)
 • más kozmetikumok (7)

és még sorolhatnám.

Hogyan tudna minderre egyetlen krém reagálni?

Mind a krémkészítésnek, mind a hatóanyagok felhasználásának vannak bizonyos alapszabályai:

 • Egyes összetevők jól kombinálhatók egymással, míg mások nem. (8)
 • Vannak hatóanyagok, amik erősítik egymás hatását, mások inkább gyengítik. (9)
 • A krémkészítésnél a leggyakoribb cél, hogy hidratáljon és tápláljon is a készítmény. A vizet és zsírokat/olajokat tartalmazó krémek az ún. emulziós krémek. Ugyanakkor az sem mindegy, mekkora a vizes és mekkora a zsíros fázis, ez befolyásolja a felhasználható tartósítószerek fajtáit is. (10)
 • A vízben és zsírban oldódó összetevőket emulgeátorokkal teszik egyneművé, hogy ne váljon szét a két fázis, de nem mindegyik összetevő kompatibilis egyes emulgeátorokkal. (11)

És akkor az extra igényekről még nem is beszéltem. Öregedésgátlás, pattanások, folthalványítás, ráncsimítás, fényvédelem…

 • Nem lehet ám akármennyi hatóanyagot pakolni egyetlen készítménybe, hogy mindenre (is) jó legyen. A krémeknek is van egy maximális felvevő képessége, ha úgy tetszik telítettsége. (12)

Érted már, micsoda szakértelem kell ahhoz, hogy olyan krémek készüljenek, amik legalább egy problémára megoldást jelenthetnek, ráadásul több ezer embernél is hatnak, alap bőrtípustól függően? Mivel a bőrtípus meghatározása is valójában csak egy fogódzó a szakember kezében. Egy iránymutatás, hogy merre is induljon el.

Tehát minden bőrápolással foglalkozó szakember nevében azt kérem Tőled, kedves Olvasó, hogy légy türelmes, és próbálj ezentúl máshogy gondolni az arckrémedre. Az egy eszköz a kezedben, ami egy jól összeállított bőrápolási rutinban megoldást jelenthet 2-3 problémádra. De sajnos nem mindenre.

Ugyanakkor egy okosan összeválogatott rutin, ami véleményem szerint minimum arctisztítóból, bőrradírból, arckrémből, és fényvédőből áll, sok-sok kellemetlenségtől és felesleges pénzkidobástól kímél meg, és még a bőröd is szép lesz tőle.

Jövő héten kicsit tovább részletezem a bőrápolás egyes lépéseit, hogy eloszlassam a kételyeket, és megnyugtassalak, nem azért ajánl a kozmetikusod 2-3 különféle terméket egyszerre, mert rajtad akar meggazdagodni, csak legjobb tudása szerint akar a segítségedre lenni.

A folytatásért kattints ide!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.