Fontos vagy nekem, mint ételben a só – Természetes kozmetikumok a kamrapolcról

Februárt írunk, és az időjárás úgy döntött, hogy bosszút áll minden egyes napsütéses téli óráért. Az összes létező légköri elemet egyszerre produkálja, hogy el ne felejtsük, még igenis tél van! Terveztem már egy ideje egy ’téli wellness otthon’ típusú bejegyzést, és úgy látom eljött az ideje.

Ha Te is elcsigázottan értél haza, hótól, jégtől, esőtől csapzottan, összefagyva, akkor megérdemelsz egy meleg, kényeztető fürdőt. Most persze tudnám részletezni a kitűnő fürdőbombák, fürdőtejek, csokik és bonbonok – igen még mindig a fürdésről beszélek – jótékony hatásait, de ha hazafelé már éppen nem volt lelkierőd elzarándokolni egy drogériába, akkor csak nyúlj a sótartóért, vagy mindjárt egy egész zacskó sóért, és máris tudsz tenni valamit a relaxálás érdekében. Só pedig mindenkinél van otthon.

Só kisokos

A só évezredek óta az ember szolgálatában áll, igazi kincsként tartották számon, és már az ókorban is ismerték gyógyító tulajdonságait. Szerencsére a kozmetikai ipar is egyre inkább előtérbe helyezi, és nemcsak térfogatnövelőként használja. Gondolok itt a fürdősók, bőrradírok egész garmadájára és a sószappanra.

Az egyszerű konyhai só ásványi összetételénél fogva önmagában is kiváló fürdősó, de ha van otthon jódozatlan tengeri sónk, Himalaya sónk, vagy akár Holt-Tengeri sónk, az maga a tökély!
(Elismerem, hogy Holt-Tengeri sót ritkán tárolunk a kamra polcon, és nem tesszük a főzelékbe, vagyis merő véletlenségből nem fogunk beleütközni otthon, hacsak nem szándékosan szereztük be.)

Milyen a gyógyító fürdő?

Ahhoz, hogy a sós fürdővíz elérje hatását, legalább negyed kg-t (25 dkg), de inkább fél kilogrammot tegyünk egy kád vízbe. Ne spóroljunk vele, mert akkor semmit nem ér! A só mellett inkább ne használjunk habfürdőt és egyéb színes-szagos dolgokat, kivéve esetleg egy kis illóolajat, vagy szárított gyógynövényt. (Egy kád vízhez 8-10 csepp illóolajat tejben, vagy mézben keverjünk el, majd így adjuk a fürdővízhez.) Csak feküdjünk be a kádba, és merüljünk el benne 15-20 percig. A só nemcsak méregtelenít, a tisztítást is elvégezi, így szükségtelen szappannal átdörzsölni magunkat. Finoman itassuk le a vizet törülközővel és feküdjünk le kicsit.

A só hatásai

A só kitűnő izomlazító, de ízületi problémáknál is jól használható. Ahogy már említettem méregtelenít, tisztítja és puhává teszi a bőrt, hiszen a hiedelmekkel ellentétben nem szárítja ki azt, hanem bezárja a nedvességet a sejtekbe. Zsíros bőrnél segít beállítani az egészséges faggyútermelést. Kezdődő megfázást is jól gyógyíthatunk vele, és felerősíthetjük hatását egy kis eukaliptusz olajjal. Bizonyos nőgyógyászati problémákra is gyógyír pl. felfázás vagy hüvelyi folyás esetén. Javítja a vérkeringést, és nyugtatóan hat az idegrendszerre. Mi kell még?!

Akinek esetleg nincs lehetősége nyugodt fürdőzésre, annak igazi gyorssegély lehet a sós lábfürdő. Méregtelenítő hatását így is kifejti, mert a talpunkon keresztül távozik a legtöbb méreganyag a természetgyógyászok szerint.  A víz érjen a bokánkig, a víz legyen 39-40 fokos, és tartson legalább 20-30 percig.

Ha szívesen megismernél más természetes kozmetikumokat is, kattints ide!

Só az arcápolásban

Korábban használtam Himalaya sószappant az arcom pattanásos részeire, és nagyon szerettem. Benedvesítettem a bőrömet, majd a sótömböt is, és finom mozdulatokkal átsimítottam vele az arcomat, majd hagytam megszáradni. Végül lemostam. Gyulladáscsökkentő hatású, finomítja a bőrt, tisztítja azt, és csökkenti a faggyútermelést. A pattanásos részeknél kiválóan fertőtlenít, és nem utolsó sorban rendkívül sokáig elég egy tömb.

Sós bőrradír

A télen érdessé, szárazzá váló bőrt kiválóan ápolhatjuk sós-olívaolajos bőrradírozással. Egy tégelyt töltsünk meg sóval, majd öntsünk rá annyi olívaolajat, hogy ellepje. Fürdés, zuhanyzás közben dörzsöljük át vele az egész testünket, végül öblítsük le, és hagyjuk, hogy az olaj beszívódjon a bőrünkbe. Száraz ekcémára is kiváló orvosság, ebben az esetben kúraszerűen érdemes alkalmazni, az érintett területeken.

Ha szereted a természetes bőrradírokat, itt olvashatsz egy tesztet a Schüssler mélyhidratáló arcradírjáról

Kellemes pihenést kívánok a fürdőzéshez!