Mi kell a bőrnek? 3. rész – 3+1 jolly joker hatóanyag a problémás bőr kezelésére

Az előző két részben átnéztük, milyen vitamin készítményekkel segíthetjük bőrünk megújulását, majd sorra vettük a bőr számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. Most 3+1 olyan hatóanyagot szeretnék bemutatni, amik több fronton is kifejtik áldásos hatásukat a zsíros, pattanásos, pigmentfoltos, és akár öregedő bőr számára. Nem is húzom az időt. Ez a hatóanyagok a következők: niacinamid, azelain sav, BHA +1 meglepetés.

  1. Kezdjük a niacinamid-dal!

Egy kis tudomány: „a niacinamid a B3 vitamin (niacin) élettanilag hatékony, aktív formája (…) hiányállapota fényérzékenységet okoz.” Több klinikai vizsgálat is igazolta akne ellenes hatását, a bőr pigmentációjára kifejtett kedvező hatását és öregedésgátló tulajdonságait.*

Fokozza a bőr hidratáltságát, azáltal, hogy képes megakadályozni a vízvesztést. Serkenti a kollagén termelést, mivel helyileg fokozza a kollagénfehérjék szintézisét, így a bőr rugalmasabbá válik. Csökkenti a gyulladást és a faggyútermelést, normalizálja a pórusok méretét, így kiváló pattanásos bőr kezelésére. Több antibiotikummal is felveszi a versenyt. Mérsékli a bőr elszíneződését, halványítja a pigment foltokat. És ha mindez még nem volna elég, a rosaceás bőr állapotán is képes javítani.

Niacinamidot számos készítmény tartalmaz kisebb nagyobb koncentrációban, de ahhoz, hogy hatását kifejthesse, legalább 2%-os töménységben érdemes használni.

Fontos: magas C-vitamin tartalmú készítménnyel és BHA-val (szalicilsav) egyszerre ne használjuk! Azok mehetnek a reggeli rutinba, ez pedig inkább az estibe.
Egy kedves blogger társam, HabosKakaó bejegyzésében olvashattok ennek okáról. Katt ide!

Néhány készítmény, ami tartalmazza:
– Niacide gél – patikákban vény nélkül kapható – 4%-os niacinamid tartalom, 1%glikolsav, 0,5% szalicilsav tartalom
– The Ordinary Niacinamid 10%+Zinc 1%

Nálam kívánságlistás:
– Instanatural Niacinamide serum, iHerb-ről tervezem beszerezni

  1. Lássuk az azelain savat!

A természetben is előforduló anyagról van szó (azelaic acid), gabonanövények (búza, rozs, árpa) magjában található telített sav. Az élesztőgombák közé tartozó gomba állítja elő, amely megtalálható a természetes bőrben is, de pl. ricinusolaj oxidációjakor is azelain sav keletkezik.

Három fronton fejti ki hatását: pattanások, pigmentáció, rosacea. „Gátolja az aknét okozó baktérium növekedését, ezáltal tisztán tartja a bőr pórusait.” Gyulladásgátló hatásánál fogva kiváló a kivörösödött, rosaceás bőr kezelésére is. Csökkenti a melanin mennyiségét, így megakadályozza a sötét foltok kialakulását (májfoltok, hiperpigmentáció).**

Néhány készítmény, ami tartalmazza:
– Skinoren krém – patikákban kapható, vényköteles
– The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%
– Benton Snail Bee High Content Essence

  1. BHA/beta hydroxy acid/ szalicilsav

A BHA egy ún. kémiai hámlasztó. A bőrradírokkal ellentétben nem apró szemcsék dörzsölésével távolítja el az elhalt hámsejteket, hanem feloldja a bőr legfelső hámrétegét, felgyorsítva ezzel a bőr természetes megújulását. Zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében lévő faggyú feloldására, megtisztítására. Fontos megemlíteni gyulladáscsökkentő hatását, ami szintén hatékonnyá teszi a pattanások megszüntetésében és kialakulásuk megelőzésében.  0,5-2%-os koncentrációban a leghatékonyabb.

Néhány készítmény, ami tartalmazza:
– Magister Products Kamilla arcszesz
– Geek&Gorgeous Cheer Up – 6% Mandulasav + BHA hámlasztó folyadék
– Benton Aloe-BHA tonik

A zsíros, tág pórusú, pattanásos bőrre elsősorban a BHA tartalmú készítményeket szokták javasolni. Azonban, személyes tapasztalatom, hogy az AHA (alpha hydroxy acid) tartalmú hámlasztók is sokat javítanak a problémás, egyenetlen bőrképen. Így az AHA savakat választottam a +1 hatóanyagnak, ami hasznos a problémás bőr számára.

+1 hatóanyag AHA savak!

Az AHA savak közé tartozik a glikolsav, a tejsav, mandulasav, citromsav. Vízben oldódnak. Leoldják a bőr legfelső rétegét, ezáltal segítik annak megújulását. A bőr azonnal simább és puhább lesz. A glikolsavnak különösen jelentős öregedésgátló hatása is, mivel serkenti a kollagén termelést és segít eltüntetni a pigmentfoltokat. A tejsavnak kiemelkedő a hidratáló hatása, segít megkötni a vizet a bőrben. Otthoni hámlasztásra 5-15%-os koncentrációban használható, ami egyéni érzékenységtől függően enyhe csipkedő érzéssel is együtt járhat.*** Simítja, puhítja a bőrt, egyenletesebbé teszi annak megjelenését.

Fontos: rosaceára hajlamos bőrűek kerüljék az AHA tartalmú készítményeket! A bőrt fényérzékennyé teszi, ezért mindenképpen ajánlott mellette magas fényvédelmet használni.

Néhány készítmény, ami tartalmazza:
– Geek&Gorgeous Smooth Out – 12% AHA+Cactus liquid hámlasztó folyadék
– Sephora Renew&Peel Super Serum
– Magister Products AHA mélytisztító arcmaszk zöldagyaggal

’Mi kell a bőrnek?’ – 5+1 hatóanyag a teljes sorozatból

A vitamin/retinol
C-vitamin/ascorbin acid
B3 vitamin/niacinamide
azelain sav/azelaic acid
kémiai hámlasztó BHA/beta hydroxy acid/szalicilsav
+1 kémiai hámlasztó AHA/alpha hydroxy acid/gyümölcssavak

Ezek az összetevők korlátozottan és gyakran alacsony töménységben alkalmazhatóak csak érzékeny bőrön, de ennek a bőrtípusnak az ápolása önálló bejegyzést kíván.

Forrás:
*Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 87. évfolyam, 4., 129-132.
**http://kremmania.hu/osszetevok/azelaic-acid
http://www.szepsegbroker.hu/szakcikk/borhalvanyito-hatoanyagok-tarhaza_295/
***http://blog.kremmania.hu/2011/01/kemiai-hamlasztas-otthon.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.