Sejjj, haj! – Gyengéd hajápolás SLS és SLES mentes termékekkel

A gyorsan zsírosodó haj mindig is nagy kihívások elé állította a szakembereket, és ha lehet ezt mondani, még nehezebb orvosolni a problémát, mint a könnyen zsírosodó arcbőr esetén.

Hosszas keresgélés és próbálkozások után úgy tűnik megtaláltam az ideális hajápoló készítményeket számomra. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl 1-2 hetente elegendő hajat mosnom, de azon a 4 napon, ami eltelik két hajmosás között, a hajam jól fest.

Fotó: www.pixabay.com

Évekkel ezelőtt felmerült nálam az a probléma, hogy az SLS és SLES tartalmú samponoktól nagyon erősen viszketett a fejbőröm, és zsíros korpát okoztak. Ekkor kezdtem el mentes samponok után kutatni, illetve gyengédebb tenzideket tartalmazó samponokat keresni. Még a hajmosó szappanokat is kipróbáltam. Ideig-óráig egész jól teljesítettek, de hol a habzást hiányoltam, hol túlságosan macerásnak éreztem az ecetes hajöblítést, különösen azt figyelembe véve, hogy a hajam ill. fejbőröm állapotán egyik sem javított.
Az előzményeket egy korábbi bejegyzésben olvashatjátok. KATT IDE

Megörültem, amikor az egyik kedvenc magyar márkám, a Magister Products elkezdett hajápolási készítményeket is gyártani. És végül ez jelentette számomra az áttörést. A jelenlegi hajápolási rutinom ugyanis már teljes egészében az ő termékeikből áll, és nagyon elégedett vagyok velük. Sőt – lelövöm a poént – a hajam úgy nő, mintha húznák!

Fotó: www.magisterproducts.hu

A dupla hajmosás híve vagyok, és szigorúan követem dr. Mester Ildikó (a Magister Products tulajdonosának) – javaslatait. Langyos vizes hajöblítés után én 2 pumpanyomásnyi sampont habosítok fel a kezemben, majd a hajamon. Ezzel finoman átdörzsölöm és leöblítem. Ezt követően ismét 2 pumpanyomásnyi samponnal újból átmosom a hajam. Nekem ez a mennyiség vált be, bár rövid a hajam, de a számomra megfelelő habzás érdekében így összesen 4 pumpanyomásnyi samponra van szükségem. A sampon habját rajta hagyom pár percig a hajamon. Csikorgósra tisztítja a hajat, ezért érdemes utána balzsamot használni.

/És természetesen azért is, hogy a balzsam visszazárja a hajszálak kutikuláit, lesimítsa a felszínüket és mintegy magába zárja a nedvességet. Lúgosabb samponok, készítmények után még inkább javasolt balzsamot használni, ugyanebből az okból kifolyólag, illetve azért is, hogy visszaállítsa a haj ph értékét./

Fotó: www.magisterproducts.hu

Langyos vízzel történő alapos hajöblítést követően minden második hajmosásnál a Pump Hair Up hajmaszkot használom.

Egy diónyi mennyiséget oszlatok szét a hajamon és a fejbőrömön. Igen, ez mehet a fejbőrre is. Sőt! A magas koffein tartalom miatt kifejezetten ajánlott, hadd nőjenek csak a hajszálak. 15-20 perc hatóidő után, amit általában turbánban töltök, leöblítem.

 

Coco-keratin hajbalzsam

Fotó: www.magisterproducts.hu

Ez egy kiöblítést nem igénylő hajbalzsam. Ildikó zsíros haj esetén inkább csak a hajvégekre ajánlja, ill. javasolja a kiöblítését. Nagyon száraz, problémásabb hajnál fennmaradhat. Én a hajam teljes hosszára teszem, és kicsit kiöblítem. Mit jelent az, hogy kicsit? Nem mosogatom utána percekig a hajamat a folyó víz alatt, hanem csak a nagyját öblítem le. Így jut is, marad is.

Azt szeretem még ebben a balzsamban, hogy nem lesz tőle síkos a hajam. Biztosan ismeritek ezt az érzést, mikor nem győzöd leöblíteni a balzsamozás után a hajat, mert folyton olyan, mintha még a balzsamtól csúszna. Ugyanakkor a síkos érzés nélkül is könnyen kifésülhető a hajam, igaz ezzel korábban sem volt problémám.

Fotó: www.magisterproducts.hu

Amennyiben nem használtam hajpakolást, abban az esetben csepegtetek a nedves fejbőrömre a hajszeszből. Imádom! Ez volt az első termék, amit a Magistertől kipróbáltam 2016-ban, és azóta is állandó lakója a fürdőszoba polcomnak.

Nagyon jól karban tartja a problémás fejbőrömet, megszünteti a korpát, a viszketést és baromi gyorsan nő tőle – is- a hajam. Továbbá rengeteg babahajam lett tőle. Kell ennél több?
Már csak azt várom, hogy előrukkoljon a Magister az új hajformázó készítményével és akkor teljes lesz a paletta.
Addig is a Logona sörös-mézes volumennövelő habját használom, ami hagy maga után egy kis ragacsos utóérzetet, és sajnos egy nappal lerövidíti a két hajmosás közötti időt, ezért alig várom, hogy lecseréljem. Bár tény, hogy jó tartást ad a hajamnak, ami 2-3 napig kitart.
Amin még változtattam az utóbbi időben, hogy egy kis fa hajkefével fésülködöm, aminek lekerekítettek a fogai. Ezt is Ildikó javasolta, egy videójában, én pedig előkerestem a kacataim közül ezt a kis kefét, ami ezer éve megvolt. Állítólag nagyon kell vigyázni a fejbőr egészségére, és fontos lépés ehhez az, hogy nem sértjük fel a hajkefénkkel a bőrt. Továbbá a hajszálakat is óvja a természetes anyagból készült, gömbölyű végű kefe.

Hajszárítás

Itt is érdemes betartani a fejbőr védelmére vonatkozó tanácsokat, miszerint először a fejbőrünket szárítsuk meg, majd ezt követően a hajat, és kerüljük a forró levegővel való szárítást.
35 fokban talán nem okoz gondot, ha a szabad levegőn szárítjuk a hajunkat, de ezt egyébként tanácsos kerülni, mert a fejbőr nagyon könnyen megfázik, és  korpás lesz.
+1 hajápoló, ami nekem bevált

Fotó: www.fleurdelin.hu

Ez egy normál hajra való sampon, és a használata után nem szükséges balzsamot tenni a hajra. Nekem nagyon szép fényes és puha lett tőle a hajam, és a tartása is kiváló volt. A gyártó honlapja szerint a kis kocka tömb akár 2 flakon samponnak is megfelel, ezzel vitatkoznék. Bár rövid a hajam, nekem azért rendesen fogy. Talán túl sokat használok belőle egy-egy alkalommal? Mitévő legyek, ha én a sok-sok habot kedvelem?! Szóval szerintem gyorsabban fogy a kelleténél, ezért az ára is picit húzós. Viszont utazáshoz kiváló! Kis helyet foglal, és nem kell mellé feltétlenül balzsam, sőt ecetes/citromlés hajöblítés sem. Kiváló hulladékmentes megoldás, ráadásul SLS nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.