Még több levendula – illóolaj és virágvíz, a természet ajándékai

Évek óta rendszeres használója vagyok a virágvizeknek, ezért különös örömmel töltött el, mikor megismertem még egy felhasználási módjukat a dörgicsei Levendáriumban a múlt hétvégén.

Levendulás kert -Dörgicse

40 napos virágvíz kúra – jobban hangzik, mint a káposzta diéta/kúra, igaz?

a boldog szüretelő

Két évvel ezelőtt már ellátogattunk egyszer Dörgicsére, még a levendula szüret előtt, így bakancslistás volt nálam, hogy szezonban is eljöjjünk. Az idén sikerült is. A kert és a levendula földek teljes pompájukban ragyogtak, a méhecskék szorgalmasan döngicséltek a bokrok között, és az idő is nekünk kedvezett. (Ha így folytatom olyan lesz ez a bejegyzés, mint egy Bogyó és Babóca mese 🙂 Egy szó mint száz, fantasztikus élmény a nyíló levendulák között sétálni, ajánlom mindenkinek. Aligha tudnék testileg-lelkileg ennél jobb feltöltődést.

A levendula 20+1 felhasználási módjáról olvasd el korábbi írásomat ITT, nem akarnám magamat ismételni, hiszen a sok-sok hasznos funkciója nem változott.

Dörgicsén nem csupán “szedd magad” akció van, hanem egy teljes programsorozat. Levendulás édesség kóstolás, kertvezetés, látvány lepárlás, vegán ebéd, ismeretterjesztő előadások, és természetesen levendula szedés is.

Illóolaj és hidrolátum

Felül az illóolaj, alul a virágvíz

Nem hiába értékes a levendula illóolaja, idén azt is megtudtam miért. 60 kg levendula lepárlásából 2-6 dl illóolaj nyerhető, a virág illóolaj tartalmától és az időjárástól függően. Minél melegebb van a szüret idején, annál több az olaj. Melléktermékként pedig megjelenik a fincsi virágvíz is, vagy hivatalosabb nevén a hidrolátum. Ez a levendulavirág vízgőz-desztillációja során keletkező párlat, ami tartalmazza a levendulavirág vízben oldott gyógyhatású anyagait, és nyomokban illóolajat is.

Virágvíz kúra

Az egyik ott dolgozó hölgy elmondta, hogy a virágvizek jól alkalmazhatóak kúraként is.

Fotó: www.levendarium.hu

1 liter vizet 50 fokosra melegítünk, majd belekeverünk egy evőkanál virágvizet. Ezt a mennyiséget három részre osztjuk, és a főétkezések előtt elfogyasztjuk. Egy 40 napos kúrához kb. fél liter hidrolátumra van szükségünk.

Gyógynövények és hatásaik

A kúrát igény szerint elvégezhetjük bármely virágvízzel, attól függ milyen hatást kívánunk elérni, de érdemes egy levendulakúrával kezdeni, majd két hét szünet után újabb kúrát kezdhetünk.

levendula: fertőtlenítő hatású (baktérium, vírusölő) teljesmértékben meg tudja tisztítani a szervezetet a kórokozóktól
bazsalikom-menta: gyomor és emésztési problémákra
citromfű: női szervekre
olasz szalmagyopár: félelemoldásra, belső félelmeinkre

Íme a levendulás bodza szörpi

Addig is, amíg belekezdek egy levendula kúrába, a bodza szörpömbe és az arcomra spricceltem némi virágvizet, így is frissítő.

Élvezzétek ki a szezont, amíg még tart!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.