Arcmaszk – legyen-e az otthoni arcápolás része?

Arcmaszk otthoni bőrápolásA tonizálás mellett a maszkokkal kapcsolatban is felmerül a kérdés, hogy valóban kötelező lépése-e a bőrápolásnak, vagy csak afféle úri huncutság, ami jól mutat az Insta profilban, esetleg a kozmetikai cégek túlkapása, hogy még több terméket eladhassanak nekünk?

Vannak szakemberek, akik határozottan állítják, hogy egy jó bőrápolási rutin mellett egy maszk már nem képes értéket adni az arcápoláshoz. Én nem tartozom közéjük, és szerintem az igazság valahol félúton van. A mostani időszakban pedig, amikor lehetetlen eljutni kozmetikushoz, kifejezetten hasznosak az otthon használható maszkok, pakolások.

Olvasási idő: 5,5 perc

Magister Products AHA mélytisztító arcmaszk zöldagyaggal

Magister Products – AHA mélytisztító arcmaszk zöldagyaggal

Az én bőröm helyenként zsíros, mitesszerekre, pattanásokra hajlamos, de ha nem figyelek, vízhiányos is tud lenni, mint minden bőr. Ráadásul túl vagyok már a 30-on, ezért a ráncmegelőzésre is ügyelek.  A bőrápolási szokásaimmal és az általam használt kozmetikumokkal jól szinten tudom tartani. Ugyanakkor hetente 1-2x mégis használok maszkokat, mivel a napi bőrápolási rutinom nem tartalmaz AHA savas hámlasztást, és agyagos-aktív szenes tisztító készítményeket, ezért ezt a maszkokkal pótolom – a tudatosság jegyében.

Vagyis kiegészítem velük a meglévő készítményeket.

Persze, amikor majd változtatok a naponta használt termékeken, akkor átgondolom azt is, hogy szükséges-e valamilyen maszkkal kiegészítenem a sort? Azok a maszkok azonban szintén más funkciókat látnak majd el, mint a napi bőrápoló készítményeim, vagy olyan hatóanyagot tartalmaznak, amit a naponta használt termékek nem.

Arcmaszkok funkciói, hatásai:

 • kiegészítik a napi bőrápolást
 • felerősíthetjük vele a bőrápolási céljainkat (pórustisztítás, feszesítés, gyulladáscsökkentés, ránchalványítás)
 • otthoni spa élményt adnak, feltéve ha nem mosogatás közben van az arcunkon
 • Ilcsi néni készített anno egy terméket, amit „esemény előtti pakolásnak” nevezett el. Azt hiszem ez is jól tükrözi a maszkok egyik funkcióját. Van egy azonnali tuning hatásuk a bőrre, amitől jellemzően pihe-puha, bársonyos, egyenletes lesz. Lehetne „bevetés előtti lépés” – nek is hívni őket.

Milyen típusú maszkok léteznek?

 • agyagos (megszáradó – lemosható)
 • krémes (lemosható, vagy éjszakára is fennhagyható)
 • lehúzható maszkok (géles, alginátos)

Az arcmaszkok funkcióik szerint lehetnek:

 • Tisztító hatásúak (kozmetikai agyag és aktív szén összetételű maszkok)
 • Tápláló hatásúak (növényi olajok, zsírok, vitaminok, joghurt)
 • Öregedésgátló hatásúak, afféle ránctalanító arcpakolások (antioxidánsokkal, anti-aging hatóanyagokkal, feszesítő hatóanyagokkal)
 • Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásúak (aloe vera, allantoin, panthenol, speciális gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal)
 • Hámlasztó hatású arcmaszkok (kémiai hámlasztó anyagokkal – AHA, BHA)
 • Maszkok szem alatti táskák és ráncok eltüntetésére (erre a szemránckrémed is alkalmas)
 • és mindezek tetszőleges kombinációi
TIPP: A szemránckrémedből is készíthetsz otthon pakolást. Tisztítsd meg a bőröd, vidd fel vastagon a krémet, majd takard le egy virágvízzel átitatott vattakoronggal, amit előzetesen félbe vágtál. A Myskin Rose Anti-age arckrémet én rendszeresen használom így, itt találsz róla videót, hogyan készítsd el ezt a szemmaszkot.

Hogyan működnek a kozmetikai maszkok, pakolások?

arcmaszk kozmetikai agyagokA maszkok és pakolások általában tartalmaznak olyan sűrítő, illetve nyomóhatást kifejtő összetevőt, ami segít „bediffundálni” a bőrbe a készítményben lévő hatóanyagot. Vagyis nyomóhatást fejt ki, hogy például a ránctalanító összetevő a megadott 15-20 perc alatt bejuthasson. Tehát ezeknél a készítményeknél fontos, hogy nem marad a bőrön, így a hatását mielőbb el kell, hogy érje. Ilyen nyomóhatású anyag a kozmetikai agyag is.

Léteznek ún. éjszakai maszkok is, amik fennmaradhatnak a bőrön, mert olyanok, mint egy nagyon tartalmas krém. Ezeknek a használatát csak éjszakára javasoljuk. Ez az a kategória, amit én nem is tekintek maszknak, inkább egy tápláló krémnek. Naponta, vagy hetente néhányszor fel lehet ezt vinni az arckrémünk helyett éjszakára, hogy a bőrünk feltöltődjön. Ekkor a normál arckrémünket elhagyhatjuk.

És vannak a lehúzható maszkok. Nekem ezekkel egyébként nincs jó tapasztalatom. A drogériában kaphatóak közül több olyat próbáltam, ami valósággal tépte a bőrömet, így érzékeny bőrűeknek egyáltalán nem is javaslom. De a pattanásos, gyulladt bőrre sem jó választás, mert felesleges ilyen megpróbáltatásoknak kitenni az egyébként is megviselt, problémás bőrt.

A kozmetikusok által használt ún. alginát maszkok azon az elven működnek, hogy a vízzel kikevert massza egy gumis állagot hoz létre, ami nyomóhatást fejt ki a bőrre.  Önmagukban ezek kevés hatóanyagot tartalmaznak, emiatt szoktak alá tenni szérumokat, ampullás hatóanyagokat. Illetve a kozmetikai kezelés során alkalmaznak még ultrahangos kezelést is, ami segít mélyebbre vinni a hatóanyagokat, és átjárhatóbbá teszi a bőrt, így ezeknek a maszkoknak a hatása is jobban érvényesül ilyenkor.

Tehát a kérdés, kell-e arcmaszkot használni?

Nem kell, csak lehet. 

Fontosabb, hogy napi szinten reggel és este megfelelően ápold a bőröd. Ezt nem helyettesíti, ha hetente felkensz egy maszkot.

Amikor azonban már van egy klassz otthoni arcápolási rutinod, ki lehet egészíteni egy ilyen kényeztető termékkel, mert nemcsak a bőrödnek, de a lelkednek is jót tesz a spa élmény.

Olyan esetekben pedig, amikor nem jutsz el kozmetikushoz, átmenetileg meg tudod szépíteni a bőrödet egy-egy jól megválasztott készítménnyel. Egy összetett, tisztítással, elektrokozmetikai gépekkel és professzionális hatóanyagokkal végzett kezelést persze nem helyettesítenek.

Tudtad? A maszkokkal kapcsolatban elterjedt, hogy az egész arcunkra-nyakunkra-dekoltázsunkra ugyanazt a készítményt visszük fel. A szakemberek azonban arctájanként és azok eltérő tulajdonságai szerint más-más maszkokat használnak egy kezelésen belül is. Ez azonban csak a professzionális bőrápolás elvárása, nem az otthoni szépítkezésre vonatkozik.

A Mi kell a bőrnek webshopban többféle arcmaszkot is találsz, amik segíthetnek az otthoni arcápolást kellemes élménnyé tenni. Kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.