Betegségmegelőzés illóolajokkal

Az őszi nagy hőingadozásokkal együtt járnak a felsőlégúti megbetegedések. Az elsőn már én is átestem, de az illóolajoknak és egyéb házi praktikáknak köszönhetően gyorslefolyású volt. Még nyáron foglalkoztam hosszabban az aromaterápiával, és egyes illóolajok hatásaival, most azonban kifejezetten betegségmegelőzési céllal gyűjtöttem össze hasznos tudnivalókat.

Egy korábbi bejegyzés az őszi megfázások megelőzéséről, más szemszögből

Szeretném mindjárt az elején leszögezni, hogy nem vagyok aromaterapeuta. Az aromaterápiás ismereteimet nagyrészt Feller Adrienne előadásaiból szereztem, illetve az Aromareneszánsz című könyvből* szoktam pontosítani az illóolajok felhasználását. Nagyon ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik nem akarnak aromaterapeuta képzettséget szerezni, de szívesen használnák biztonságosan az illóolajokat a hétköznapokban. És a hangsúly a biztonságon van.

Tehát az itt leírt receptek képzett aromaterapeutáktól származnak, nem én találtam ki őket. Az illóolajok erős vegyületek, ezért elővigyázatosan kell bánni velük, de ez senkit ne riasszon el, mert a hatásuk kárpótol bennünket azért, hogy egy picit több utána olvasást igényel a használatuk, mint például a kamilla teának.

Illóolajokból feltétlenül megbízható, ún. terápiás minőségű olajokat vegyünk. Tapasztalatom szerint ilyeneket nem kapunk drogériákban.
A következő fajták biztosan bevizsgált olajok: Panarom, Herbatherapy, Pannonhalmi Főapátság olajai, Medinatural.

Nem elegendő azt a jelzést figyelni, hogy „100%-os tisztaságú illóolaj”, szerepeljen rajta az is, hogy „ellenőrzött kemotípusú illóolaj”. Fontos, hogy a magyar megnevezésen kívül a latin név, illetve egyes típusoknál a pontos kémiai típus is fel legyen tüntetve a csomagoláson, továbbá a származás, a forgalmazó neve, a gyártási szám és a felhasználhatóság ideje.

A hosszas magyarázkodás után jöjjenek most a megelőzésre, tértisztításra kiváló illóolajok:

  • ilyen a citrom (a gyümölcs héja – Citrus limonum ze.)       –  fertőtlenítő hatású, baktérium és vírusellenes, méregtelenítő
  • a teafa (Melaleuca alternifolia) – fertőtlenítő hatású, baktérium és vírusellenes
  • és a zsálya is (Salvia officinalis)

Ez utóbbival csínján kell bánni, erős gyógynövény, egyszerre 1-2 cseppnél többet ne használjunk! A citrommal és a teafával lehetünk bátrabbak is. Ezt a két illóolajat pici gyerekek szobájában is használhatjuk.

Érdemes ún. aroma diffúzorra cserélni a hagyományos párologtatókat, mert ezek az ultrahangos eszközök megóvják az illóolajokat, azok nem égnek meg, nem romlik a hatásuk.

Ha már érezzük, hogy betegség lappang bennünk, jöhetnek a keverékek:

Vadlevendula (Lavandula latifolia spica) – Kámfor tartalmánál fogva hatása kis mértékben eltér az orvosi levendulától. Vírusölő, légzéskönnyítő, nyákoldó, fájdalomcsillapító hatású.
Gyermekeknek 3 éves kortól adható csak!

Influenza ellen: 2 csepp teafa + 1 csepp vadlevendula + 3 csepp növényi olajban elkeverve – a mellkasba és ugyanennyit a gerinc mellett lentről felfelé bemasszírozni. Lefekvés előtt mindenképpen, de mehet naponta 2-3-szor is. Ezt a keveréket Feller Adrienne javasolta előadásában, a pannonhalmi levendula fesztiválon. Engem most legutóbb ez a keverék hozott ki a megfázásból.

Torokgyulladás esetén használhatjuk csak a teafát, vagy több illólaj keverékét is. A Herbatherapy közösségi oldalain sok hasznos tippet olvashatunk az illóolajok felhasználásáról. Ott olvastam azt is, hogy torokfájás esetén csepegtessünk vízbe teafa olajat (ez nem fog benne feloldódni), majd ezzel a vízzel gargalizáljunk naponta többször. Nem finom, ellenben hatásos! Tapasztalatból tudom.

Az Aromareneszánsz könyvben egy keveréket találunk, amit a nyakon tudunk eloszlatni:

„Vadlevendula – 1 ml
Teafa – 0,5 ml
Vietnami eukaliptusz – 0,5 ml
Körömvirágolaj – 8 ml”

Inhalálásra a legjobb az eukaliptusz és annak fajtái (eukaliptusz radiata/mentolos eukaliptusz), valamint a vadlevendula keveréke. Önmagában az eukaliptusz illóolajával végzett inhalálás is hatásos. (1 liter forró vízbe, 3 csepp)

A betegségek során fellépő fejfájásra használhatjuk a borsmenta (Mentha piperita) illóolajat, ami azon túl, hogy szintén baktérium és vírusölő hatású, kiváló fájdalomcsillapító is. Néhány csepp növényi olajba keverve 1-2 csepp illóolajat a halántékba masszírozva segít. Vagy diffúzorban párologtatva.

 

 

Mini illóolaj túlélőcsomag télre:

  • vadlevendula
  • teafa
  • citrom
  • eukaliptusz radiata/mentolos eukaliptusz/ vietnami eukaliptusz
    (bár az egyes eukaliptusz fajtáknak vannak eltérő tulajdonságaik, de egy mini csomagba elegendő lehet 1 típusát beszerezni, mert mindegyik hatásos a felsőlégúti megbetegedések esetén)
  • borsmenta (6 éves kor alatt ne használjuk!)

Ha szívesen olvasnál még aromaterápiás recepteket, kattints ide:

https://ezustkorte.hu/eletmod/az-orrunknal-fogva-vagyunk-vezetve-1-resz-aromaterapia-kisokos-feller-adriennetol/

https://ezustkorte.hu/eletmod/az-orrunknal-fogva-vagyunk-vezetve-2-resz-aromaterapia-kisokos-feller-adriennetol/

 

*Feller Adrienne – Tobai Ágota: Aromareneszánsz, EssenceArt, Budapest, 2018.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.